18 września 2013

Kabaczek faszerowany inaczej


























Danie końca lata – kto nie robił tego roku – musi się spieszyć. Co roku o tej porze znajomi rozdają nadmiary plonów. Kabaczek, co dostałam jest bardzo duży – takiego bym nie kupowała, ale nie ma co co narzekać, tylko się cieszyć. Kabaczek - to cukinia tylko żółta i smak jego jest trochę inny, tak jak inaczej smakuje żółty pomidor, czy papryka. Jest to bardzo wartościowe warzywo - wg Wikipedii „ odkwasza organizm oraz sprzyjają przemianie materii” „zawiera witaminy C, PP, B1, karoten”  Jest to fajne danie – nie jest bardzo czasochłonne jak gołąbki. Do gołąbków robię sos pomidorowo-paprykowy ze składników jak niżej, a do kabaczka te składniki wykorzystałam do obłożenia mięsa i ryżu – sos na pewno by trochę spłynął. Wyszło dużo lepsze niż myślałam.

SKŁADNIKI:

1 kabaczek – duży lub 2 małe
1 kg mięsa zmielonego z łopatki,szynki
1,5 szklanki ryżu
2,25 szklanki wody
1 łyżka oleju lub masła
1 duża cebula

Na sos (albo obłożenie):
1 duża cebula
papryka,
2 duże pomidory
1/2 główki czosnku
olej do smażenia
sól, pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Ryż - zagotować wodę, wypłukać na sicie ryż – wrzucić na wrzątek, dodać sól , olej lub masło. Zagotować, zamieszać, przykryć i od razu zmniejszyć płomień do minimum. Zamieszać jeszcze raz żeby nie przywarło – podgrzać do wchłonięcia wody przez ryż, chwilę jeszcze potrzymać na ogniu. Wyłączyć płomień. Zostawić przykryte na kuchence – ryż nie musi być ugotowany na miękko.

Cebula – podsmażyć na oleju na złoto.

Kabaczek - odciąć szypułkę, umyć, przekroić na pół, wydrążyć środek w ten sposób, żeby został tylko jednorodny miąższ.

Na sos:*
Cebulę pokroić w pół talarki
Paprykę w paski
Wrzucić na nie dużą ilość oleju cebulę i paprykę chwilę zagrzać tylko do stracenia surowości.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – pokroić w grube plastry
Czosnek obrać.

WYKONANIE

Wystudzony ryż połączyć z mięsem, podsmażoną cebulą – dodać pieprzu i soli, dokładnie wyrobić. Miejsca na blasze, gdzie będzie stykała się z kabaczkiem – posmarować oliwą. Połówki kabaczka położyć blasze. Wyłożyć farszem połówki kabaczka. Obłożyć składnikami „sosu”, czosnkiem wyciśniętym prze praskę. Całość posolić, obsypać pieprzem.
Piec w temp 200º C ok 1,5 godziny, zostawiłam w nagrzanym piekarniku jeszcze dłużej, bo kabaczek był duży. Po upieczeniu – dobrze się kroi, mięso zwarte w środku - dobrze, że nie obierałam ze skóry- skóra trzyma formę. Dodatkowe warzywa na wierzch dodały więcej smaku – bardzo dobre.

*Jak robię sos do gołąbków. Wrzucam wszystko do szklanki koktajlowej – do uzyskania jednorodnej konsystencji. Mocno podgrzewam – przyprawiam do smaku i mam gęsty sos, bez zagęszczania mąką. Można dodać do niego trochę śmietany.

Warto spróbować – Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...