13 września 2013

Kuracja imbirowa na przeziębienie i nie tylko


Imbir, czosnek, miód i cytryna - czy mogą być lepsze składniki kuracji na przeziębienie? Nie wiem dlaczego co roku we wrześniu mam chorego w domu. Nie mam na to wpływu tak już jest i na to nic nie poradzę,  ale  z chorobą trzeba się rozprawić. Od niedawna stosowany jest u mnie  przepis na cudowną kurację.
Nie powiem - to jest pyszne - jak przy daniach kulinarnych. Imbir w tej postaci ma bardzo ostry smak, piecze, pali jak się go żuje, ale może oto chodzi, żeby wypalił zarazki znajdujące się w jamie ustnej podczas choroby?  Od dawna wiadomo, że imbir ma wyjątkowe właściwości. To jest lekarstwo i jak każde inne można przedawkować.*- Tak że trzeba uważać!


SKŁADNIKI:

 kłącze imbiru ok 3 x3 cm.
 2 łyżki miodu
 ząbek czosnku
 trochę soku z cytryny



WYKONANIE- Robić tylko na bieżące zużycie.

Imbir obrać - zetrzeć na wiórki - włożyć do małego słoiczka, na to wyłożyć 2 łyżki miodu, wycisnąć ząbek czosnku, wycisnąć trochę soku z cytryny.
Odstawić na min. 2 godziny.

STOSOWANIE

Żuć i pić. Starać się utrzymać w ustach żując jak najdłużej mimo pieczenia. Przeżute wypluć.

Stosować 3-4 razy dziennie po łyżeczce.

*Wyczytałam w Wikipedii , że w przypadku przedawkowania imbiru (herbaty, nalewki, tabletek, surowego imbiru) można odczuć zawroty głowy, senność, nudności oraz nieregularny rytm bicia serca. Z tego powodu nie należy łączyć różnych preparatów zawierających imbir

Życzę ZDROWIA!



1 komentarz:

  1. Najlepsze na gardło, w zeszłym roku od razu mnie po tym puściło :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...