22 września 2013

Pasztet z mięsa mieszanego


























Robię wędliny w domu – może to brzmi przesadnie, biorąc pod uwagę jakie rodzaje robię. Staram się po prostu nie kupować wędlin gotowych, a upieczony schab – to przecież też wędlina. Nie używam wielu przypraw ani soli peklowej – samo mięso upieczone w domu z dodatkiem soli i pieprzu już jest dużo lepsze niż gotowa wędlina kupiona sklepie.
Z tego względu, że robię wędliny sama – zostają mi takie kawałki: jak odcięty po upieczeniu tłusty kawałek od schabu – bo co niektórzy nie tkną takiego; od wędlin drobiowych: po wyjęciu kości i ugotowaniu z nich wywaru obieram kostki z mięsa – są to drobne, poszarpane kawałki mięsa, których nie daję do rosołu, czy zupy, tylko mrożę. Jak już mam trochę zamrożonego mięsa pieczonego, gotowanego kupuję wątróbkę – najlepiej drobiową,  jakieś mięso, np. karczek,  – duszę z warzywami (ale dodaję do pasztetu bez warzyw), a dalej jak w przepisie.
Dzisiaj robiłam pierwszy raz wg wagi – po to żeby podać proporcje – zawsze robię na oko i zawsze i wychodzi pyszny.
Przepis na blachę 28 x 40 cm – może być trochę mniejsza, bo nie wyszedł zbyt wysoki.

SKŁADNIKI:

1,7 kg mięsa przetworzonego (gotowane/pieczone/duszone)*- różne gatunki mięs
300 g (ok.) tłustego np. boczek, golonka
500 g wątróbki drobiowej
2 bułki typu kajzerka
mleko, albo wywar z duszenia mięsa
5 jaj - rozdzielić
tłuszcz do smażenia
gałka muszkatołowa
cukier ok.1/2 łyżeczki
sól, pieprz, majeranek
bułka tarta


PRZYGOTOWANIE:

Mięso mrożone rozmrozić.

Bułkę namoczyć, obciążyć trochę, żeby nie pływała.

Wątróbkę opłukać - wrzucić na patelnię na rozgrzany tłuszcz – duży płomień. Przesmażyć chwilę do stracenia krwistego zabarwienia.



Mięso surowe, opłukać osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki – włożyć na rozgrzany tłuszcz, chwilę przesmażyć – dodać włoszczyznę, podlać wodą i dusić do miękkości.



WYKONANIE:

  • Mięso, namoczoną, odciśniętą z płynu bułkę, wątróbkę - przepuścić 2 razy przez maszynkę do mięsa z drobnym sitkiem pasztetowym albo 3 razy przez normalne sitko. 
  • Dodać sól – mięso zazwyczaj jet już solone wcześniej trzeba to wziąć to pod uwagę - pieprz, cukier, zetrzeć gałkę, dodać żółtka i dokładnie wyrobić, jak jest rzadkie można dodać bułkę tartą. Na koniec dodać ubite - nie na sztywną pianę białka – delikatnie wymieszać. 
  • Blaszkę wyłożyć papierem do wypieków, albo wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę pasztetowa, wyrównać, posypać bułką tartą – będzie łatwiej ułożyć w blaszce.**
  • Piec w temp 220º C ok 1,5 godziny. 
  • Zostawić w blaszce do wystudzenia, nie przetrzymywać zbyt długo w niej, żeby nie przeszedł blachą (zależy od tego jakiej używacie) – pokroić na większe kawałki, aby można było wyjąć z blachy.
* jeśli mamy mięso surowe – najlepiej dusić z warzywami i ulubionymi przyprawami ale dodać do pasztetu bez warzyw. W wywarze, który zostaje po duszeniu, namoczyć bułkę. 


** Masą nie wypełniać blachy po brzegi, ponieważ trochę urośnie i będzie palił się wypływający wierzchem tłuszcz.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...