4 października 2013

Tarta Pięknej Heleny


























Co za  genialny smak gruszki i delikatnego kremu budyniowego,  pokrytego  czekoladą!. Spód ciasto kruche nie podpiekane wcześniej, na to wyłożony lekki krem budyniowy, gruszki z kompotu, czekolada - najlepsze ciasto z gruszką jakie jadłam. Delikatne w smaku, jeden kawałek po prostu połknęłam. Przepis oryginalny dużo różni się od mojego.

SKŁADNIKI: na tortownicę 280 mm.

ciasto:
400 g mąki
100 g cukru pudru
4 żółtka
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
cukier waniliowy

krem:
500 ml. śmietanki kremówki

1/2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
2 czubate łyżki cukru
2 żółtka

2 białka ubić na pianę - nie za sztywno

gruszki
 słoik 750 ml kompotu z gruszek- odcedzić

polewa:
1/4 szklanki mleka
150 gorzkiej czekolady
25 g mlecznej czekolady

PRZYGOTOWANIE:


ciasto: na stolnicę lub do miski wsypać mąkę - wyłożyć masło i dokładnie posiekać. Dodać resztę składników. Nie wyrabiać długo, ciasto trudno początkowo połączyć w całość, bo jest jak kruszonka ale da się - tylko zlepić. Włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny, albo na całą noc.
Potem wylepić tartę lub tortownicę - spód dokładnie i rant boczny.

krem:
  • Zagotować w naczyniu śmietankę.*
  • Do większego garnuszka wlać mleko dodać budyń, żółtka, cukier - zmieszać dokładnie. Do tego dodać ubite białka i wymieszać wszystko razem.
  • Wlać miksturę z budyniem do gotującej się śmietanki i ugotować budyń. Masa powinna tylko zgęstnieć.
  • Budyń wystudzić - raz na jakiś czas zamieszać, jeśli ma stygnąć dłużej przykryć folią spożywczą tak, by przylegała do powierzchni budyniu - żeby nie zrobił się kożuch.
WYKONANIE:

Na wyłożone w formie surowe ciasto - wlać przestudzony budyń, wyłożyć gruszki. Wstawić do nagrzanego do 180-190 º C piekarnika na ok 60 min. Wystudzić.

Jak tarta będzie wystudzona całkowicie. 
Przygotować polewę: do garnuszka wlać mleko, zagotować. Dodać połamaną czekoladę i od razu wyłączyć ogień. Moment odczekać, aż czekolada zmięknie i mieszając łyżką doprowadzić do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli szybko gęstnieje można trzymając na ogniem, albo nad parą wodną podgrzać. 
Polać polewą ciasto.



* Budyń na śmietance może się przypalać- moja rada, albo po wlaniu do zagotowanej śmietanki miksu budyniowego postawić w kąpieli wodnej i podgrzewać mieszając od czasu do czasu do zgęstnienia masy,
albo tak jak ja ugotowałam w garnczku z gwizdkiem do gotowania mleka. 



SMACZNEGO!




























Źródło inspiracji: Dr Oetker "Czekoladowe Ciasta"

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...