19 listopada 2013

Lasagne z sosem bolognese i beszamel


Chyba jestem Włoszką, zanim zaczęłam pisać bloga myślałam, że makarony u nie mnie w domu są rzadkością - teraz po blogu widzę, że gotuję prawie tylko makarony. Wszyscy chętnie jedzą - rozmaitość makaronów, sosów, dodatków - jest bardzo duża - cieszę się, że od wielu lat po trochu wypierają z naszego menu ziemniaki. Makaron ma przewagę nad ziemniakami z tego względu, że jego się nie obiera, nie przebiera i krótko gotuje - no i ma więcej zwolenników niż ziemniaki - przynajmniej w moim otoczeniu.
Lasagne, które przygotowałam jest bardzo rozpowszechnione - oczywiście każdy ma swój sposób na jego przygotowanie - jest bardzo smaczna i wbrew pozorom, jak dobrze się zorganizuje pracę - dość szybka w przygotowaniu.

SKŁADNIKI:

ok. 9 płatów makaronu lasagne
100 g sera typu parmezan
250 g sera np. mozzarella lub inny nadający się do zapiekania

Sos bolognese:
olej do smażenia
1 duża cebula
warzywa mieszane* (kawałek marchewki, selera, pietruszki)
papryczka chili albo ostra w proszku
2 ząbki czosnku
600 g mielonego mięsa ( wg uznania: łopatka wieprzowa, mięso wołowe)
1 puszka pomidorów bez skóry
1/4 litra soku pomidorowego/przecieru
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz, papryka słodka, bazylia

Sos beszamel:
2 łyżki mąki - nie całkiem płaskie
1/2 l mleka
100 g masła
szałwia, gałka muszkatołowa
sól - do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Sosy można przygotować wcześniej - nawet poprzedniego dnia.

Sos bolognese:

  • Cebulę drobno posiekać, warzywa zetrzeć na drobnej tartce.
  • Rozgrzać na głębokiej patelni olej - wrzucić warzywa - przesmażyć na złoto.
  • Dodać posiekaną drobniutko chili, czosnek przez praskę - chwilę zagrzać mieszając.
  • Dodać do tego mięso - duży ogień, mieszać, aby mięso nie zlepiało się, jak straci kolor surowego mięsa, zmniejszyć trochę płomień. Mieszać, żeby równomiernie się smażyło ok 10 min.
  • Dodać pomidory z puszki, sok pomidorowy, cukier, przyprawy - w razie potrzeby dodać trochę wody - sos nie powinien być bardzo gęsty - dusić pod przykryciem ok. 10 min.
Sos beszamel:
  • Do 1/2 szklanki mleka - dodać mąkę, rozmieszać, aby nie było grudek połączyć z pozostałym mlekiem - wlać do rondelka - dodać szałwię, gałkę, masło, sól i podgrzewać na wolnym ogniu często mieszając - do uzyskania konsystencji kremu i do zawrzenia.
WYKONANIE:
  1. Przygotować naczynie do zapiekania, nastawić wodę na makaron.
  2. Rozdrobnić sery - parmezan zetrzeć na tartce, inne można pokroić w plastry.
  3. Na spód naczynia wlać część sosu beszamel - żeby makaron nie kleił się do naczynia. Lasagna podczas układania makaronu z sosami jest pływająca - makaron to  wypije, stanie się grubszy i miększy.
  4. Wrzucić na wrzątek płaty makaronu potrzebne na spód - np. 3 - nie gotować długo, ok. 3-5 min i- rozdzielać w trakcie gotowania, żeby się nie przyklejały do siebie - wykładać od razu jeden obok drugiego do przygotowanego naczynia z sosem. Od razu wrzucać na wrzątek drugą partię makaronu**
  5. Na makaron wyłożyć połowę sosu bolognese, polać (pochlapać) niewielką ilością beszamelu***, wyłożyć na to mozzarellę.
  6. Wyłożyć kolejne płaty makaronu - powtórzyć czynność j.w.
  7. Wyłożyć kolejne płaty makaronu - polać resztą beszamelu - posypać parmezanem. Przykryć pokrywką albo folią aluminiową.
  8. Wstawić do nagrzanego do 190 º C piekarnika na ok. 25 min - odkryć folię, zostawić jeszcze na 5 - 10  min do zapieczenia wierzchu.
  9. Po wyjęciu z piekarnika - odczekać zanim będzie się kroić 10 - 15 min. Makaron dopije jeszcze nadmiar soku, całość nabierze większej stabilności, łatwiej będzie kroić.
* dodaję dla podniesienia smaku - nie dodaję jarzynek, rosołków w kostkach itp.
** jeśli nie wykładamy od razu makaronu na potrawę można go przetrzymać w zimnej wodzie, albo rozłożyć na półmisku natłuszczonym olejem
*** beszamelu powinno być najwięcej na spodzie potrawy i na wierzchu - rozdzielić tak, żeby zostało więcej na wykończenie. Na warstwie sosu bolognese nawet nie musi być.

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...