7 stycznia 2014

Sposob filetowania pomarańczy

Gatunek pomarańczy, które wybrałam do pokazania filetowania - nie jest do filetowania najlepszy. Są to pomarańcze hiszpańskie - soczyste, słodkie i w środku mają bardzo delikatną błonkę oddzielającą cząstki i na dodatek z jednego końca w środku "małą pomarańczkę" -  ale akurat te najbardziej lubię i otej porze roku zajadam się nimi.

WYKONANIE:
  • Pomarańczę wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
  • Obrać ostrym nożem jak jabłko - żeby ze skórą jednocześnie ścinać błonkę.
  • Włożyć nóż poziomo, wzdłuż cząstki, zostawiając z lewej strony noża błonkę, później nóż przykładamy z drugiej strony cząstki, tak żeby błonka została z prawej strony noża - poprostu wycinamy cząstki między błonkami - szczegóły na zdjęciach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...