16 lutego 2014

Ciastka z pianką-marshmallow

Niesamowicie pyszne - delikatny spód, rozpływająca się, w ustach jędrna pianka i zastygnięta, jak cienka skorupka, lśniąca polewa. Wyjątkowy przepis pochodzi z tej strony - nieco zmieniłam - robiłam pierwszy raz z przeznaczeniem na dziecięcą uroczystość i wiedziałam, że to się musi udać - bo tu nie ma co się nie udać. Zajadały się nimi nie tylko dzieci.

SKŁADNIKI:  ok 100 szt. ciasteczek o średnicy 5 cm.
Spody: 
450 g mąki
1 łyżka kakao
100 g cukru
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
1/4 łyżeczki  cynamonu
220 g masła
3 jaja

Pianka:
120 ml wody
320 g cukru
 łyżki złotego syropu lub miodu

łyżki (30 ml) żelatyny 
łyżki zimnej wody
4 białka
ekstrakt wanilii

Polewa
300 g mlecznej czekolady - dobrej jakości
łyżek oleju

PRZYGOTOWANIE:

Spody:
  • Wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i cynamon - dodać masło, posiekać jak najdrobniej. Jaja ubić mikserem do spienienia, dodać do mąki z masłem i zagnieść wszystko na jednolitą masę. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę - może zostać do następnego dnia.
  • Porcje ciasta rozwałkować - cienko, bo wyrastają podczas pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190ºC . Wykrawać małe, średnicy 5 cm. krążki ciasta, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 min. - mają być mięciutkie. Resztki ciasta zagniatać ponownie i wykrawać do ostatniego kawałka ciasta. Pozostawiać do ostygnięcia.
WYKONANIE:

Pianka:
  1. Do szklanki wsypać żelatynę, zalać wodą i zostawić do napęcznienia.
  2. Białka wlać najlepiej do stojącego miksera. Włączyć ubijanie białek chwilę po nastawieniu syropu.
  3. Do garnuszka wlać wodę, syrop i cukier - nastawić na dużą moc palnika. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia.  Zdjąć z palnika- wrzucić napęczniałą żelatynę i mieszać szybko do rozpuszczenia.
  4. Od razu gorący syrop wlewać cienką strużką na ubijane białka. Po wlaniu całego syropu, miksować jeszcze do lekkiego przestudzenia i momentu, kiedy piana zacznie gęstnieć, ale ma zostać ciepła.
  5. Od razu nakładać pianę do szprycy lub worka cukierniczego - z okrągłym zakończeniem (nie może być gwiazdka). Przykładając szprycę do środka ciasteczka wyciskać, trzymając cały czas w środku ciastka, aż piana dojdzie do brzegów ciasteczek. 
  6. Przed polaniem polewą ciastka zostawić w temperaturze pokojowej ok. 2 godzin.
Polewa:
  1. Czekoladę posiekać. Do garnuszka wlać olej - nastawić na palnik małej mocy - wsypać czekoladę, podnosząc nad ogniem, mieszając doprowadzić do uzyskania gładkiej polewy. Lekko przestudzić mieszając od czasu do czasu.
  2. Maczać w polewie ciasteczka i ustawiać na kratce, żeby spłynął nadmiar czekolady i zostawić do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...