17 lutego 2014

Kartacze, cepeliny - nadziewane surowym, mielonym mięsem

Kartacze zwane również cepelinami - jest to potrawa bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce (wg wikipedii). U mnie w domu, a pochodzę z południowo wschodniej Polski nie była gotowana - a żałuję, bo lubię tego typu potrawy. Gotowane były natomiast pyzy z nadzieniem z mięsa gotowanego - produkt podobny, ale różnice są istotne. Kartacze są kilka razy większe od pyz, mają kształt wrzecionowaty - a pyzy kulisty i nadziewane są mięsem mielonym, a pyzy gotowanym. Jest to duża kluska z masy ziemniaczanej - z odciśniętych surowych ziemniaków i ziemniaków gotowanych, nadziana mielonym mięsem. Podaje się polane świeżo stopionym tłuszczem z wędzonym boczkiem i smażoną cebulką. Są bardzo syte - na obiad jedliśmy maksymalnie po dwa na osobę.

SKŁADNIKI: porcja na 21 szt**
masa ziemniaczana:
1 kg ziemniaków do ugotowania
2 - 3 kg ziemniaków surowych
2 łyżki mąki ziemniaczanej*
2 duże cebule
sól
masa mięsna:
ok. 1,5 kg wieprzowego mięsa  mielonego - nie powinno być zbyt chude
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
2 jaja
sól, pieprz, majeranek
1- 2 łyżki bułki tartej
Do wody:
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
1 łyżka mąki ziemniaczanej*
Na okrasę:
olej, boczek wędzony, cebula

PRZYGOTOWANIE:
  • Ziemniaki wyszorować i ugotować najlepiej w mundurkach. Wystudzić i przepuścić przez praskę lub maszynkę.
  • Usmażyć 2 cebule na złoto.
  • Do mięsa mielonego dodać połowę usmażonej cebuli (resztę zostawić do okrasy), czosnek, jaja, przyprawy. Jeśli masa mięsna jest rzadka dodać więcej bułki tartej, jeśli jest zbyt gęsta dodać trochę wody. Dobrze wyrobić.
  • Ziemniaki surowe obrać i przepuścić przez sokowirówkę, albo utrzeć na tartce i wycisnąć partiami przez lnianą ściereczkę. Płyn zostawić na minimum 15 min., po czym zlać sok, a osad z mąki ziemniaczanej dodać do wyciśniętych ziemniaków, sok wylać. 
  • Do odciśniętych ziemniaków zetrzeć cebule, połączyć z gotowanymi - dodać sól i mąkę ziemniaczaną. Wyrobić na jednolitą masę.
WYKONANIE:
  1. Nastawić w dużym, szerokim garnku wodę, dodać przyprawy, sól i mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z zimną wodą.
  2. Urywać po kawałku masy ziemniaczanej , rozpłaszczać na dłoni duże placki, nakładać farsz - zlepiać i formować między dłońmi na wrzecionowaty kształt**
  3. Wrzucać partiami na ugotowany wrzątek po 3 - 5  szt - duży palnik, przykryć do wypłynięcia na powierzchnię wody. Odkryć, zmniejszyć moc palnika i gotować ok. 30 - 40 min.
  4. Podgrzać olej - wrzucić pokrojony w kostkę boczek, jak będzie przysmażony dodać przyrumienioną cebulę. Polać kartacze, posolić jeszcze bezpośrednio przed podaniem. 
*mąkę ziemniaczaną można pominąć, ja dodaję dla pewności, żeby się nie rozleciały w gotowaniu. Również z tej samej przyczyny dodaję do wody w której będą się gotowały - trzeba mąkę rozmieszać z zimną wodą i dodać do wrzącej wody. 
** żeby mieć jednakową wielkość, wrzucałam na wagę najpierw kawałek masy ziemniaczanej o wadze 125 g i 75 g masy mięsnej

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...