5 kwietnia 2014

Babka cytrynowa z cytrynową polewą

Stary przepis mojej kochanej przyjaciółki Zosi, której wszystkie specjały to poezja. Przepisów na babkę cytrynową w sieci jest bez liku - nawet nie mam zamiaru ich próbować, bo nie szukam lepszej. Prosta, aromatyczna i wilgotna - najlepsza.

SKŁADNIKI: wielkość blacha 12 x 37 cm. i 2 foremki muffinkowe
5 jaj - zważyć ze skorupkami
mąka - tyle co ważą jaja ze skorupkami
cukier - tyle co ważą jaja ze skorupkami
1 kostka masła
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 cytryny - sok z 1 cytryny i skórka otarta z 2

Polewa*:
sok z 1 cytryny
2 żółtka
120 g cukru
2 łyżeczki masła

WYKONANIE:

  • Białka oddzielić od żółtek. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć.  Dodawać żółtko, łyżkę mąki, cukru, trochę soku - aż do wyczerpania składników. Na koniec ubić pianę z białek - delikatnie połączyć i wylać do natłuszczonej formy.
  • Piec ok. 1 godziny w temperaturze 140  C - temperatura ma wzrastać do 180 C. Po wystygnięciu obłożyć polewą.
POLEWA:

Składniki na polewę - oprócz masła,  zmieszać razem i umieścić w kąpieli wodnej. Podgrzewać mieszając - do zgęstnienia, dodać masło i jeszcze chwilę podgrzać. Można to zrobić w garnku z gwizdkiem do gotowania mleka. Polewę przelać do miski, przykryć folią spożywczą - przyklejejąc ją do wierzchu. Przed polaniem nieco przestudzić, żeby nie była zbyt lejąca. 

*W oryginale była polewa z takich składników: sok z 1 cytryny, 120 g cukru pudru, 1 żółtko, 1 czubata łyżeczka masła. Miesza się oprócz cytryny. Po wymieszaniu dodaje po trochu sok z cytryny. Nie robię tej polewy, bo ma w składzie surowe żółtko.

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...