3 kwietnia 2014

Mazurek bajaderka z wędzoną śliwką

Mazurek o smaku śliwki w czekoladzie - jak ktoś je lubi - będzie mu również smakował ten mazurek. Bardzo dobre, delikatne kruche ciasto. Pieczone są dwa placki, jeden zmiksowany jest z wędzoną śliwką, która wcześniej zagotowana jest w czerwonym winie, wszystko oblane ulubioną czekoladą - ja polałam czekoladą mleczną i gorzką.To jest duża porcja, jak na ten rodzaj mazurka, bo powinno się kroić na małe porcje - bo są rzeczywiście nie jak ciasto, tylko jak śliwka w czekoladzie na dodatek alkoholizowana.

SKŁADNIKI: na blachę 23x39 cm

ciasto:
400 g mąki uniwersalnej
150 g cukru pudru
1 cukier z wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
2 żółtka
2 łyżki lodowatej wody

śliwki:
700 g  wędzonych śliwek*
500 ml czerwonego słodkiego wina
25 g masła
50 g gorzkiej czekolady

200 g masy marcepanowej - opcjonalnie**
200 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady 
3 łyżki masła 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
  • Na stolnicę wysypać mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól - wymieszać. Wyłożyć na to masło i siekać nożem jak najdrobniej mieszając jednocześnie z mąką.
  • Wbić 2 żółtka,wodę - zagnieść krótko - do zlepienia składników. 
  • Ciasto podzielić na dwie równe części*** i zamrozić.
  • Rozwałkować ciasto, upiec dwa placki w temperaturze ok. 220º C ok. 10 - 15 min. 
śliwki:
  • śliwki zalać winem - ustawić na palniku, doprowadzić do wrzenia pod przykryciem, wyłączyć palnik i zostawić przykryte do wystygnięcia. Odcedzić niedługo przed użyciem.
WYKONANIE:
  1. Odcedzić śliwki  i zmiksować malakserem-  niezbyt dokładnie, żeby wyczówane były kawałki śliwki.
  2. Pokruszyć jeden upieczony placek - wałkiem lub w malakserze, na taką grubszą kaszę.
  3. Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  4. Połączyć w masę śliwki, okruchy i rozpuszczoną czekoladę z masłem.
  5. Rozwałkować bardzo cienko masę marcepanową. Wyłożyć ją na kruchy spód - na masę marcepanową, wyłożyć masę śliwkową.
  6. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Czekoladę mleczną rozpuścić z łyżką masła, czekoladę gorzką rozpuścić z dwoma łyżkami masła. Polać mazurek, ja dodatkowo udekorowałam gotową masą do pisania.
* ilość śliwek można zminiejszyć do 500 g i proporcjonalnie zmniejszyć ilość wina.
** Nie musi być masa marcepanowa, uda się i bez niej. Ja dałam na połowie, żeby sprawdzić różnicę w smaku. Na pewno lepszy jest z masą marcepanową.
*** Ja formuję w klocek, po zamrożeniu kroję w cienkie plastry, układam na papierze do pieczenia jeden obok drugiego, przykrywam folią spożywczą i rozwałkowuję.

SMACZNEGO!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...