29 kwietnia 2014

Naleśniki z serem i jogurtowo - jagodowym sosem























Rozkosz dla podniebienia - wykwintne naleśniki, przełożone serem twarogowym z dodatkiem wanilii. Od razu  dobrze wysmażone, bardzo delikatne ciasto - polane słodzonym jogurtem i sosem z mrożonych jagód.

SKŁADNIKI: na ok. 10 sztuk patelnia 23 cm
ciasto:
200 g mąki
3 jaja
150 ml wody
150 ml mleka 
1 łyżka rozpuszczonego masła
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru pudru
olej do smażenia

nadzienie
325 g twarogu dość dobrze odciśniętego
2 łyżki cukru kryształu
2 łyżki cukru pudru z wanilią

sos:
400 ml jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru z wanilią
1/2 szklanki mrożonych jagód
2 łyżki cukru

Do przybrania:
borówka kanadyjska

PRZYGOTOWANIE:
  • Jaja roztrzepać z mlekiem, dodać pozostałe składniki - rozbić krótko, żeby nie było grudek. Zostawić pod przykryciem na min. 1/2 godziny.
  • Twaróg rozetrzeć łyżką z cukrem i cukrem pudrem z wanilią.
  • Jagody zasypać cukrem, ustawić w rondlu na małym gazie. Pogotować 3 - 5 min. Wystudzić.
WYKONANIE:

Naleśniki:
  • Patelnię rozgrzać, natłuścić pędzlem lub ręcznikiem papierowym.
  • Ciasto wymieszać, w razie potrzeby dolewać mleka. Wylewać odmierzoną porcję ciasta na rozgrzaną patelnię i kolistym ruchem rozprowadzić ciasto po patelni. Smażone naleśniki układać jeden na drugim.
  • Ser rozsmarować na połowie - złożyć ćwiartki.
Sos:
Połowę jogurtu wymieszać z cukrem pudrem , drugą z jagodami. Polać naleśniki sosami - podawać. Można posypać borówkami kanadyjskimi (jagód leśnych nie można jeść na surowo).

SMACZNEGO!




















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...