16 kwietnia 2014

Sękacz z domowego piekarnika

Fajne ciasto na Wielkanoc - z gatunku tych co mogą poleżeć (zależy u kogo - u mnie na pewno długo nie poleży). Na Boże Narodzenie mamy pierniki, a na Wielkanoc róbmy sękacze. Do tego ciasta potrzebny jest jednak piekarnik elektryczny, bo warstwy zapieka się od góry. Ciasto mimo, że nie ma spulchniaczy jest pulchne. To jest też zaletą tego ciasta, że nie żadnych ulepszaczy. Wydaje się, że sękacz to takie zwykłe ciasto, ale ma w sobie coś magicznego - a jeszcze z dodatkiem pistacji - spróbujcie to zrobić, na prawdę warto.

SKŁADNIKI:  forma 30 x 11 cm

250 g masła
250 g cukru pudru
1 cukier  waniliowy
szczypta soli
5 jaj
125 g mąki uniwersalnej
125 g mąki ziemniaczanej
50 g zmielonych migdałów
1 łyżka rumu

Polewa:
125 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki gorącej wody

Do przybrania:
100 g obranych pistacji

PRZYGOTOWANIE:
  • Oba rodzaje mąki wymieszać i przesiać przez sitko.
  • Miękkie masło utrzeć na pianę, dodać sól, cukier puder i cukier waniliowy - utrzeć razem.
  • Dodawać jajko, mąkę, jajko, mąkę - do wyczerpania składników - dobrze zmiksować.
  • Na koniec dodać migdały i rum.
WYKONANIE:
  1. Wyłożyć papierem do pieczenia tylko dno formy.
  2. Nałożyć 2 łyżki ciasta, rozsmarować pędzlem i podpiec pod rozgrzanym grilem w odległości ok 10 cm. ok 1 - 2 min. w temp. ok 220 C. Po zapieczeniu nakładać kolejną porcję ciasta i zapiekać - czynność powtarzać do wyczerpania ciasta. Powinno wyjść ok. 18 warstw.
  3. Po zapieczeniu ostatniej warstwy, ciasto odwrócić i zapiec krótko. Ostudzić.
  4. Polać polewą i obsypać posiekanymi pistacjami - mocno docisnąć.
Polewa:
Składniki polewy dobrze utrzeć, nie wystarczy zamieszać  - ja ucieram wałkiem kulką. 

SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...