30 sierpnia 2014

Nalewka z owoców aronii i liści wiśni


Ta nalewka - to bardziej wiśniówka, niż aroniówka, a nawet bardziej aromatyczna i ciekawsza w smaku niż wiśniówka. Nikt nie namówiłby mnie na zrobienie nalewki z dodatkiem aronii, gdybym nie próbowała wcześniej u znajomych. Aronii nie znosiłam do niedawna pod żadną postacią i nie do końca też wierzyłam, że liście wiśni dają tyle smaku i aromatu. Od dziś jest to moja ulubiona nalewka.

SKŁADNIKI:

300 g aronii
200 listków wiśni (50 g lekko wilgotnych)
800 g cukru
2 litry wody
2 łyżki kwasku cytrynowego (30 ml)
1/2 litra spirytusu

WYKONANIE:
  1. Listki najlepiej zerwać ze świeżo obciętych gałęzi -  z gałązką też łatwiej wypłukać, obsuszyć i oberwać.
  2. Do garnka włożyć liście, aronię, cukier - zalać wodą i gotować godzinę - pod koniec dodać kwasek cytrynowy. Wystudzić - odsączyć na sicie -. przecedzić przez gazę.
  3. Do otrzymanego  wywaru  wlać spirytus - zlać do butelek. 
NA ZDROWIE!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...