17 sierpnia 2014

Sałatka z kurczakiem, ryżem i bakaliami

Ta sałatka będzie u mnie w stałym menu - jest bardzo dobra, lubię ją za bogactwo smaków, jakie w sobie łączy i chrupkość. Szczerze mówiąc, to robiąc po raz pierwszy - brałam pod uwagę, że nie wystawię jej na stół, bo nie bardzo przepadam za połączeniem słodkiego ze słonym i nie wiedziałam, jak ona będzie smakować. Ma też tą zaletę, że można - a nawet trzeba przygotować ją poprzedniego dnia. Robiłam ją dla gości drugi raz, a nie lubię na przyjęciach się powtarzać. Sałatka pochodzi z książki "173 Specjały Siostry Anastazji". Niewiele zmieniłam: dałam podwójną pierś z kurczaka zamiast jednej, ocet winny zamiast rumu, świeżo uprażone płatki migdałowe zamiast migdałów i  " ryż tre colori"*, co dodało chrupkości sałatce. 

SKŁADNIKI:
podwójna pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka, olej
1/3 szklanki suchego" ryżu tre colori"*
1 puszka kukurydzy
garść rodzynków (w tym dałam trochę suszonej żurawiny)
4 łyżki pokrojonych suszonych śliwek kalifornijskich,
4 łyżki pokrojonych suszonych moreli,
4 łyżki pokrojonych  orzechów włoskich
50 g płatków migdałowych
1 jabłko
1 cytryna
1 pomarańcza + 1 do dekoracji
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE: - najlepiej poprzedniego dnia
  • Pierś z kurczaka oprószyć przyprawą, polać olejem - zostawić w przyprawie, w lodówce nawet do drugiego dnia, a co najmniej na 2 godziny. Piersi ułożyć na folii aluminiowej zawinąć szczelnie i wstawić do nagrzanego do ok. 180 C na ok 30 min. Po upieczeniu rozchylić folię i wystudzić. Pokroić w kostkę.
  • Ryż wypłukać na sicie, Zagotować 1,5 szklanki osolonej wody, wsypać ryż i utrzymywać na małym płomieniu do wchłonięcia wody. Zawinąć w papier i np. w koc i zostawić nawet do drugiego dnia.  
WYKONANIE:
  1. Morele, śliwki i rodzynki wypłukać, sparzyć i pokroić w paski.
  2. Orzechy posiekać.
  3. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni - część odłożyć do dekoracji
  4. Jabłko obrać i pokroić w kostkę i od razu polać sokiem z cytryny.
  5. Pomarańczę obrać i pokroić w kostkę.
  6. Wymieszać ocet winny, majonez,i jogurt, pieprz i sól. 
  7. Wymieszać wszystkie składniki sałatki.  Schłodzić w lodówce
  8. Przed podaniem udekorować pomarańczą obraną z błonki i prażonymi migdałami.
*Ryż tre colori" to połączenie długoziarnistego ryżu paraboiled, dzikiego i czerwonego

 SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...