3 grudnia 2014

Paszteciki naleśnikowe z mięsem











Pysznie chrupiące paszteciki w złocistej panierce z pasztecikowym nadzieniem. Nie jest to nowe odkrycie, ale często je robię i polecam. Można takie zrobić na zbliżające się święta z grzybowym nadzieniem, albo na Sylwestra.

SKŁADNIKI: na ok 25 naleśników*

naleśniki:
3 szklanki mleka
4 jaja
ok. 500 g mąki
szczypta soli
szczypta cukru
1 + 1 szklankę wody
olej do smażenia

nadzienie:
500 - 600 g gotowanego mięsa**
1 cebula
2 ząbki czosnku
czerstwa bułka
mleko
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

panierka: 
bułka tarta,
2 - 3 jaja
mleko

PRZYGOTOWANIE:
  • Naleśniki: do garnka wlać  mleko, wbić jaja, mąkę, sól, cukier - zmiksować tylko, żeby nie było grudek, dodać 1 szklankę wody - zamieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję średniej gęstości śmietany, dodać w razie potrzeby mąki. Tak przygotowane ciasto odstawić do lodówki przynajmniej na 1/2 godziny - można na kilka godzin.
  • Nadzienie: Namoczyć w mleku bułkę. Usmażyć cebulę pokrojoną w pół krążki. Mięso, odciśniętą bułkę, czosnek i cebulę przekręcić przez maszynkę z sitkiem pasztetowym lub innym 2 razy. Składniki można też rozdrobnić w malakserze. Masę przyprawić do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową - dobrze wyrobić.
  • Usmażyć cienkie naleśniki. Ciasto jeśli jest gęste dolać trochę wody, zamieszać co jakiś czas podczas smażenia i dolewać wodę w razie gęstnienia ciasta - jeśli będzie gęste będą wychodziły grube naleśniki. Patelnię smarować olejem przy pomocy pędzla, ale dla mnie lepiej ręcznikiem papierowym nasączonym olejem.  Układać jeden na drugim. Można zostawić do wystygnięcia, albo robić dalej od razu.
WYKONANIE:
  1. Smarować naleśniki i zwijać - tak jak na zdjęciach poniżej.
  2. Do panierowania: rozmącić jaja z odrobiną mleka, moczyć w tym naleśniki i obtaczać w bułce tartej. Tak przygotowane można zostawić w lodówce na 1 - 2 dni.
  3. Smażyć na oleju bezpośrednio przed podaniem. Wymieniać olej w razie potrzeby.
* smażyłam jednocześnie na dwóch patelniach o średnicy 22 i 24 cm 
**mogą być różne gatunki: drób, wołowina, wieprzowina - powinno być trochę tłustego.

SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...