19 lutego 2015

Tort czekoladowo - pomarańczowy

Bardzo lubię połączenie czekolady i pomarańczy. Ten tort jest mocno czekoladowy i mocno pomarańczowy. Te dwa bliźniacze torty - robiłam dla znajomej na 18-nastkę i nie mam oczywiście zdjęć w przekroju, bo musiałam w całości przekazać. Zawsze przy takich okazjach zostawiam trochę biszkoptu, trochę masy - bo chcę mieć namiastkę smaku. Żeby te torty miały "charakter" i żeby wydobyć przy czekoladzie również mocny smak pomarańczy  - zrobiłam wcześniej dżem i konfiturę z pomarańczy.

SKŁADNIKI:  na jeden tort średnicy 25 cm.

biszkopt jasny:
2 jaja - rozdzielić
szczypta soli,
kilka kropel soku z cytryny
1/2 szklanki drobnego cukru
1/2 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej

biszkopt ciemny:
6 jaj - rozdzielić
1/4 łyżeczki soli morskiej
kilka kropel soku z cytryny
150 ml. kakao
150 ml mąki
200 ml cukru - 100 ml do białek i 100 ml do żółtek

krem czekoladowy:
500 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru
200 g gorzkiej czekolady min. 65% kakao

krem pomarańczowy:
500 ml. śmietany kremówki min. 30% - mocno schłodzona
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki soku z pomarańczy
200 ml dżemu pomarańczowego
olejek pomarańczowy
skórka otarta ze świeżej pomarańczy*

galaretka:
1 op. galaretki pomarańczowe j- rozpuszczonej w 1 szklance wody

poncz: 375 ml
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru
50 ml spirytusu - opcjonalnie
woda do uzupełnienia ilości

polewa czekoladowa:
200 g gorzkiej czekolady
7 łyżek wody
1/4 szklanki cukru

polewa biała:
150 g białej czekolady
1 łyżka wody
2 łyżki oleju
1,5 łyżki cukru

dekoracja:
cząstki pomarańczy z dżemu i konfitur,

PRZYGOTOWANIE:

  • Biszkopt jasny: spienić białka na wolnych obrotach, dodać szczyptę soli i sok z cytryny - ubić  na sztywno zwiększając obroty i dodając pod koniec ubijania cukier - ubijać do uzyskania lśniącej masy. Ubijając na najmniejszych obrotach miksera i dodawać po jednym żółtku - do uzyskania jednolitej masy. Następnie wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, przesypując przez sitko bezpośrednio na masę jajeczną - delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 35 min w temperaturze 160º C do 180º C, zwiększając temperaturę w trakcie pieczenia  - przed wyjęciem sprawdzać patyczkiem stan upieczenia,
  • Biszkopt ciemnyBiałka ubić z solą i sokiem z cytryny, dodając pod koniec ubijania połowę cukru. Ubić dokładnie do uzyskania lśniącej masy. Żółtka ubić z drugą połową cukru do białości. Obie masy połączyć delikatnie łopatką. Mąkę wymieszać z kakao i przesypując przez sitko na masę jajeczną - wymieszać delikatnie. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 60 min w temp. ok. 160 - 180º C. 
  • Masa czekoladowaCzekoladę posiekać. Zagotować śmietanę, dodać cukier, zdjąć z palnika - dodać czekoladę, chwilę odczekać i mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy - studząc co raz zamieszać, do uzyskania jednolitej konsystencji. W tej ilości śmietany czekolada trudno się rozpuszcza, jak nie będzie można całkiem jej rozpuścić można jeszcze delikatnie podgrzać mieszając - lepiej nad parą wodną. Masę wystudzić i wstawić do lodówki do stężenia najlepiej na kilka godzin. Zimną masę czekoladową ubić mikserem na najwyższych obrotach - bezpośrednio przed wyłożeniem na tort.
  • Poncz: zagotować  sok z cytryny i pomarańczy z cukrem - dodać przegotowaną wodę do uzyskania 375 ml. płynu - po 1/2 szklanki na każdy krążek. Jeśli potrzeba dosłodzić do smaku. Wystudzić.
WYKONANIE:

  1. Ciemny biszkopt przekroić na dwie części - jeden położyć na paterze, nasączyć 1/2 szklanki ponczu.
  2. Masa śmietanowa: Namoczyć żelatynę w soku z pomarańczy - rozpuścić wstawiając do wrzątku. Dżem zblendować, albo przetrzeć przez sitko. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać dwie łyżki śmietany do żelatyny - połączyć szybko mikserem z ubitą śmietaną. Potem wymieszać z dżemem. Masę śmietanową od razu wyłożyć na ciemny biszkopt. Posypać otartą skórką z pomarańczy.
  3. Tężejącą galaretkę wyłożyć na warstwę śmietanową - najlepiej posłużyć się obręczą do ciast.
  4. Jasny biszkopt  położyć na galaretce - delikatnie docisnąć, nasączyć 1/2 szklanki ponczu.
  5. Ubić mikserem masę czekoladową - wyłożyć. Na to umieścić ciemny biszkopt, nasączyć 1/2 szklanki ponczu.
  6. Przygotować elementy dekoracji - ja odsączałam z syropu połówki pomarańczy i oczyszczałam z dżemu trójkątne skórki z pomarańczy. 
  7. Polewa czekoladowa: na wolnym ogniu zagotować wodę z cukrem - w trakcie zamieszać do rozpuszczenia cukru. Od razu zdjąć z ognia wsypać posiekaną gorzką czekoladę - wymieszać dokładnie i od razu rozprowadzić na torcie. Udekorować cząstkami pomarańczy.
  8. Polewa z białej czekolady: na wolnym ogniu zagotować wodę z cukrem i olejem - w trakcie zamieszać do rozpuszczenia cukru. Od razu zdjąć z ognia wsypać posiekaną białą czekoladę - wymieszać dokładnie. Polewę nałożyć do worka cukierniczego, albo do zwykłego woreczka - odciąć trochę rożek i dekorować.
 * Ja starłam poprzedniego dnia i zostawiłam w temperaturze pokojowej. Na drugi dzień fajnie kruszy się w palcach i wydobywa się cudowny aromat.

SMACZNEGO!


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...