9 marca 2015

Sernik tradycyjny z brzoskwiniami

Warto wracać do starych, wypróbowanych przepisów. Sernik z brzoskwiniami - nie każdy tak samo smakuje, jadłam kilka robionych przez wiele osób - ten który podaję poniżej jest nie do pobicia. Kruche ciasto jest wyjątkowo delikatne i bardzo dobra masa serowa, a to zasługa m.in. tego, że nie żałowano do niego  jaj i masła.

SKŁADNIKI: forma 36 x 24 cm.

ciasto:
2 szklanki mąki
250 g masła - zimne
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek*

masa serowa:
10 jaj - oddzielić
1 szklanka cukru
1 kg twarogu, może być potrójnie mielony w wiaderku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
250 g masła - rozpuścić
esencja pomarańczowa albo arakowa
szczypta soli

dodatkowo:
puszka brzoskwiń ok 500 g po odsączeniu

PRZYGOTOWANIE:
  • Ser, jeśli jest w wiaderku - wyłożyć na gęste sito i zostawić na czas przygotowania reszty do odsączenia. Można tak zostawić nawet do następnego dnia.
  • Ze składników na ciasto wyrobić krótko ciasto: najpierw posiekać  nożem jak najdrobniej masło z mąką, dodać pozostałe składniki - szybko zlepić. Podzielić na dwie nierówne części - ok. 2/3 przeznaczyć na spód. Włożyć w dwa woreczki foliowe. 1/3 ciasta zamrozić, a 2/3 można zostawić w lodówce**
  • Brzoskwinie odsączyć z zalewy.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temp. 170º C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wykleić dno formy. Zamrożone ciasto wyjąć, aby odtajało.
  2. Masło rozpuścić i zostawić do przestudzenia.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Do tego dodawać ser, oba rodzaje mąki, esencję, przestudzone masło. Na koniec ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z serową masą - wylać od razu na przygotowany spód.
  4. Na serowej masie ułożyć przekrojone na pół połówki brzoskwiń - częściowo wcisnąć w ser.
  5. Na wierzch zetrzeć na tartce zamrożone ciasto.
  6. Piec w temperaturze 170º C przez ok. 1,5 godziny - najlepiej nie wyjmować od razu z piekarnika tylko studzić w lekko uchylonym piekarniku. 
*białka od ciasta można wykorzystać do wyłożenia na sernik, pod tarte na tartce ciasto - ubić 5 białek z 5 - oma łyżkami cukru. Do tego potrzebna byłaby trochę większa forma do pieczenia, bo bez tej dodatkowej piany wyrasta na wysokość 6 cm.
** jak nie piekę tego samego dnia, mrożę też 2/3 ciasta w formie kostki, później kroję na plastry ostrym nożem i wykładam formę. Po chwili jest elastyczne i da się pozlepiać i rozprowadzić.

SMACZNEGO!


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...