23 maja 2015

Tort czekoladowo - marcepanowy


Doskonałe ciasto czekoladowe, przełożone marcepanem z amaretto - bez dodatku tłuszczu. Przepis na samo ciasto czekoladowe jest autorstwa Jo Wheatley -  zwyciężczyni Off Great British Bake z 2011 r., która mówi, że to jej najlepszy przepis na ciasto czekoladowe i rzeczywiście jest pyszne. W opublikowanym przepisie, przełożone jest kremem z passifolory - zawierającym w sobie dużo tłuszczu. Taki krem wolałabym użyć do beztłuszczowego ciasta biszkoptowego. Wykorzystałam to ciasto do mojego pomysłu i idealnie do niego pasuje masa marcepanowa. Masy widać niewiele, bo większość amaretto z masy wsiąkło w ciasto - ale za to smakowo jest idealne - wilgotne, aromatyczne, nie za tłuste. Obłożenie lukrem plastycznym - zatrzymuje wilgoć, ale można go posmarować konfiturą morelową i obłożyć marcepanem, albo polać po prostu polewą czekoladową.

SKŁADNIKI: - forma 24 cm
ciasto:
175 g masła - temp. pokojowej + do natłuszczenia
300 g drobnego brązowego cukru
3 duże jajka
275 mąki
75 g kakao
1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml kwaśnej śmietany
50 g pełnotłustego serka śmietankowego* - temp. pokojowa

do przełożenia:
100 g marcepanu
100 ml amaretto
50 g biszkoptów szampanek (ok. 6 szt)
aromat migdałowy - opcjonalnie

dodatkowo - opcjonalnie:
masa maślana pod lukier** ze 125 g masła i 300 g cukru pudru
lukier plastyczny z 400 g cukru pudru**
1 - 2 łyżki kakao
1- 2 łyżki syropu cukrowego - może być glukoza, czy miód , ew. woda


PRZYGOTOWANIE:

Upiec ciasto:
  • Piekarnik nagrzać na 190º C,dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować boki.  Mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia  -  wymieszać i przesiać. Śmietanę z serkiem ubić do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Ubić masło z cukrem pudrem, do uzyskania lekkiej puszystej masy.
  • Dodawać po jednym jajku - ubijając po każdym dodaniu.
  • Do tej mieszaniny, dodać połowę wymieszanej mąki - wymieszać dużą łyżką, dodać połowę śmietany wymieszanej z serkiem - wymieszać. Następnie dodać resztę mąki, wymieszać i dodać pozostałą śmietanę i wymieszać - do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  • Przelać masę do tortownicy - piec ok. 1 godziny - do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawić jeszcze w tortownicy na 10 min. Wyjąć i ostudzić.
Jeśli ciasto będzie obkładane lukrem plastycznym - przygotować masę maślaną - przepis na masę maślaną i  lukier w oddzielnym poście.

WYKONANIE: 
  1. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części. 
  2. Marcepan zalać częścią amaretto i rozetrzeć najpierw łyżką, wałkiem -  dodać resztę amaretto, ew. aromat migdałowy, na końcu dodać zmielone biszkopty - zmiksować krótko.
  3. Przełożyć masą ciasto. Polać polewą, lub obłożyć masą maślaną - wstawić do lodówki do zastygnięcia. 
  4. Na końcu obłożyć lukrem plastycznym. Pozostałą część lukru plastycznego wymieszałam z 1 - 2 łyżki kakao i 1 łyżką syropu cukrowego - może być glukoza, czy miód , ew. woda
* dałam mascarpone
** lukier plastyczny i masa maślana z mojego bloga - tutaj. Obłożenie masą maślaną pod lukier najlepiej zrobić dzień wcześniej.

SMACZNEGO!








Źródło: czasopismo BBC Goodfood 2/2015 - dotyczy samego ciasta, przełożenie jest mojego pomysłu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...