5 czerwca 2015

Sernik truskawkowy z mleczną pianką

Sernik bez pieczenia - bardzo prosty i delikatny jak ptasie mleczko. Warstwa serowa, to tylko ser i zmiksowane truskawki, na to wyłożona pianka ze skondensowanego, niesłodzonego mleka z dodatkiem odsączonego soku z truskawek i wierzch obłożony sporą ilością truskawek sklejonych i posmarowanych żelem - schłodzony wybornie smakuje, szczególnie w upalne dni.

SKŁADNIKI: na tortownicę średnicy 25 cm - może być większa, będzie niższy

ok. 1 i 1/2 kg  truskawek
1 szklanka cukru
biszkopty do wyłożenia dna i boków

sernik truskawkowy:
1 kg sera potrójnie mielonego*
250 g mascarpone
45 ml. żelatyny (na 1 i 1/2 l. płynu) + 60 ml wody
25 ml. rumu - opcjonalnie
ok. 1/2 szklanki cukru pudru
połowa truskawek -  zasypanych na noc cukrem

mleczna pianka:
3 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki wody
1/2 szklanki odsączonego soku z truskawek
2 łyżki soku z cytryny
250 ml. mleka skondensowanego, nie słodzonego - mocno schłodzone
2 łyżki cukru pudru

żel do owoców:
2 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wrzątku
1 i 1/2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny


PRZYGOTOWANIE:
  • Połowę truskawek, ładniejszych - rozłożyć na tacy i odłożyć do lodówki. Resztę umyć, odsączyć z wody, odszypułkować - zasypać cukrem i zostawić na kilka godzin, żeby puściły sok. 
WYKONANIE:

sernik truskawkowy:
  1. Żelatynę zalać zimną wodą, do napęcznienia, rozpuścić, wstawiając z naczyniem do wrzątku.
  2. Wyłożyć dno tortownicy biszkoptami tak, żeby zostało miejsce na pionowe biszkopty.
  3. Truskawki odsączyć z soku - zmiksować blenderem. Ser i serek mascarpone ubić mikserem, łopatkami do ubijania piany, dodać pod koniec cukier puder, rum, żelatynę (którą najpierw połączyć z niewielką ilością serka), na koniec ubić chwilę ze zmiksowanymi truskawkami - do połączenia - zostawić do lekkiego zgęstnienia.
  4. Zapiąć tortownicę i jak sernik nie będzie płynny - wykładać na biszkopty - jednocześnie układając dookoła pionowe biszkopty, dociskając je masę serową.
mleczna pianka:
  1. Żelatynę zalać zimną wodą - do napęcznienia. Sok z truskawek zagotować, dodać sok z cytryny, żelatynę - wymieszać do rozpuszczenia żelatyny, lekko przestudzić.
  2. Mocno schłodzone mleko - ubić mikserem na puch. Dodać 2 - 3 łyżki do soku, wymieszać i wlać z powrotem do mleka, cukier puder i ubić mikserem do wymieszania - wyłożyć od razu na warstwę serową, 
truskawki i żel:
  1. Żelatynę wsypać do wrzątku, rozpuścić - dodać cukier i sok z cytryny. 
  2. Odłożone truskawki, umyć, odszypułkować i osuszyć. Kroić dowolnie, układać na serniku - smarować pędzlem maczanym w żelu. Żel bardzo szybko tężeje - w razie potrzeby wstawiać do wrzątku, żeby robił się płynny.
*Jeśli w wiaderku - zostawić go na sicie na noc do odsączenia. Jeśli inny ser twarogowy dać go 800 g.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...