1 sierpnia 2015

Ciasto z morelami i migdałami





























Nie przepadam za ciastami owocowymi, które w składzie mają tylko ciasto i owoce - takie dobre są tylko od razu po upieczeniu. Wolę jeśli ciasto ma to coś - a to ciasto to ma, a szczególnie smak migdałowy, podkręcony dodatkowo "gorzkimi migdałami" z wnętrza pestki morelowej. Ciasto na kruchym cieście z serową warstwą o smaku migdałowym. Na serze wyłożone połówki moreli obsypane płatkami migdałowymi i posiekanymi morelowymi pestkami. Morela i migdał - bardzo dobre połączenie.
Przy okazji obróbki moreli na dżem morelowy naczytałam się dużo na temat antyrakowych właściwości pestek moreli. Jedni za  drugimi przepisują i publikują na swoich stronach informacje na temat leczniczych właściwości pestek moreli. Dotarłam również do stron o negatywnych opiniach - tak, jak w polityce, zależy kto pisze i komu na tym zależy, ale nie ma badań naukowych potwierdzających ten fakt. Nie będę jeść ilości anty-nowotworowych, ale robię sobie dyspensę i czasami dodam do wypieków, bo bardzo lubię ten smak. 

SKŁADNIKI: wielkość formy 32 x 21

ciasto:
300 g mąki
200 g masła - z lodówki
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier z wanilią
1 jajko
1 żółtko

warstwa serowa:
500 g dobrze odciśniętego sera*
4 łyżki cukru
1 łyżka masła - miękkiego
3 jaja
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej**
ekstrakt migdałowy

oraz:
morele ok. 17 sztuk
płatki migdałowe
kilka wyłuskanych pestek moreli - posiekać
cukier puder

PRZYGOTOWANIE:
  • Zagnieść ciasto: posiekać na drobno masło z mąką, dodać proszek, cukier, jaja - krótko wyrobić. Wylepić od razu ciastem formę. Wstawić do lodówki.
  • Umyć morele - osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 190º C. 
  2. Twaróg zmiksować malakserem razem z cukrem - na gładką masę. Dodać masło, ekstrakt migdałowy, jaja - zmiksować, pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
  3. Masę twarogową wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć połówki moreli - jedna przy drugiej. 
  4. Wstawić do piekarnika na ok. 1/2 godziny. Po tym czasie wysunąć ciasto, posypać cukrem pudrem, płatkami migdałowymi i posiekanymi pestkami moreli. Piec jeszcze ok. 1/2 godziny.

* jeśli nie macie malaksera, twaróg przekręcić przez maszynkę.
**ilość zależy od stopnia odciśniętego sera - jak jest miękki dodać 2 łyżki, jak mocno odciśnięty dodać 1 łyżkę.

SMACZNEGO!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...