6 listopada 2015

Tartaletki cytrynowe - kwiatki






Jak tarta cytrynowa, to i tartaletki - jeszcze lepsze, bo z dodatkiem śmietany, która doskonale łączy 
smaki. Ciasto  kruche jest bardzo kruche i trzeba uważać przy wyjmowaniu z formy, ale też nie polecam do przewożenia - tarteletki mogą zostać bez płatków. Te tarteletki są bardzo duże, ale dzięki temu wszystko się mieści i świetnie smakuje.

SKŁADNIKI: na 15 sztuk dużych ciastek - foremka kwiatek średnica 12 cm.
średnica formy na muffiny 7 cm x 3 cm głębokość

ciasto:
500 g mąki
300 g masła - zimne, może być zamrożone
szczypta soli
100 g cukru pudru
cukier z wanilią
3 żółtka
1 małe jajko

lemon curd:
2 duże jaja
2 duże żółtka
180 ml cukru/170 g
75 g masła
2 cytryny - 120 ml soku z cytryny
2 łyżki otartej żółtej warstwy skórki cytrynowej

bezy:  ok.36 sztuk
125 ml białek (z ok. 3 jaj)
150 g  miałkiego cukru
szczypta soli

200 ml śmietany kremówki 36 % - mocno schłodzić
cukier z wanilią

PRZYGOTOWANIE:
  • Upiec kruche spody: posiekać masło z mąką - jak najdrobniej, żeby jak najkrócej zlepiać rękoma. Dodać szczyptę soli, przesiany cukier puder, cukier z wanilią - wymieszać z mąką w dalszym ciągu siekając nożem. Zrobić w środku dołek, wbić do niego jajo i żółtka - wymieszać nożem, a następnie zagnieść krótko rękoma. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki do schłodzenia na ok. 2 godziny. Stężałe ciasto pokroić w plastry i rozwałkować między dwoma kawałkami folii lub maty silikonowej. Zdjąć z jednej strony folię, wycinać ciastka foremką i wylepiać dokładnie dołki formy. Nakłuć dolne części widelcem. Piec do zrumienienia w temperaturze ok. 190º C. Przed wyjęciem z formy lekko przestudzić. Ostrożnie wyjmować, bo bardzo łatwo kruszą się płatki. Po upieczeniu przechowywać w temperaturze pokojowej.
  • Upiec bezy - wskazówki na moim blogu. Piekarnik nastawić na 150º C (grzanie od dołu). Białka spienić, dodać sól, ubić na sztywno dodając pod koniec stopniowo cukier. Wyciskać szprycą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - średnica mniejsza niż spody ciastek. Wstawić do nagrzanego do 150º C piekarnika i od razu zmniejszyć do 100º C, po upływie 1/2 godziny zmniejszyć do  75º C, później do 50º C. Zostawić w piekarniku do wyschnięcia, najlepiej na noc zostawić w wyłączonym, zamkniętym piekarniku. 
  • Zrobić lemon curd: przygotować naczynie do gotowania nad parą wodną. Do miski wbić jaja i żółtka, dodać cukier - postawić nad parą wodną i od razu mieszać trzepaczką rózgową, Dodać skórkę, sok z cytryny i masło - utrzymywać nad parą stale mieszając do zgęstnienia kremu (można sprawdzić temperaturę termometrem cukierniczym -gęstnieje w temperaturze ok 75 - 80º C).
WYKONANIE:
  1. Ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier z wanilią. Można przełożyć do rękawa cukierniczego.
  2. Lemon curd przełożyć do rękawa cukierniczego.
  3. Na spód tarteletek zrobić małego kleksa ze śmietany (żeby przykleiła się beza), położyć na to bezę. Bezę pokryć najpierw śmietaną, a na wierzch wycisnąć Lemon curd
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...