7 grudnia 2015

Łosoś zapiekany z warzywami



Niezły pasztet - może na święta? Soczyste warzywa i łosoś - zapieczone w formie pasztetu. Można spożywać na ciepło, jako danie obiadowe z dodatkiem makaronu,  ryżu,  naleśników, czy na zimno do pieczywa.

SKŁADNIKI: - na formę 29 x 11 cm.

300 g filet z łososia bez skóry 
sok z cytryny, sól, pieprz 

2 małe cukinie
1 duża marchew
1/2 pora - biała część
1/2 pęczka natki z pietruszki lub kolendra
imbir świeży (ok. 1 cm) lub mielony

4 jaja
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól, pieprz, curry - najlepiej z młynka

dodatkowo:
pasta z chrzanem wasabi (w tubce) - opcjonalnie

PRZYGOTOWANIE:
  • Łososia pokroić w 2 cm. pasy. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Przykryć folią i zostawić w chłodzie na ok, 1/2 godziny.
  • Cukinie, marchew - zetrzeć na tartce o grubych oczkach, pora - pokroić w półplasterki,   zetrzeć na drobno imbir. posiekać natkę. 
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 190º C Przygotować blaszkę do kąpieli wodnej - formę większą od tej w której będziemy piec. Drugą formę wyłożyć papierem do pieczenia.. 
  2. Rozbełtać jaja, dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawić solą, pieprzem, curry - wymieszać. Wlać do warzyw i razem wszystko wymieszać.
  3. Na spód formy wyłożyć 1/2 masy z warzywami, na to rozłożyć pasy łososia, na to drugą część masy z warzywami, Szczelnie zakryć folią aluminiową.
  4. Wstawić do większej blaszki,  którą zalać do połowy wrzątkiem - wstawić ją od razu do piekarnika. 
  5. Piec góra - dół. ok 60 min, Po 30 minutach zdjąć folię. Sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem (nie może być oblepiony ciastem). Z góry powinien być lekko przypieczony. Wystudzić. Udekorować pastą z chrzanu wasabi - dodaje również ostrości i smaku.  
SMACZNEGO!


Źródło inspiracji:strona 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...