9 grudnia 2015

Pierniczki - nadziewane choinki

Pierniczki nadziewane -  przekładane powidłami przed pieczeniem.  Proste w wykonaniu, nie potrzebne są foremki - kroi się z placka po upieczeniu. Bardzo dobre już od razu są mięciutkie i pełne aromatu - leżenie też im nie odbiera uroku. Ciasto surowe po wyrobieniu trzeba zostawić w temperaturze pokojowej 1 - 2 dni.

SKŁADNIKI: forma 21 x 32

300 g miodu
150 g cukru
75 g masła

500 g mąki
80 g drobno posiekanych orzechów laskowych
2 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego kardamonu
2 łyżeczki cynamonu

2 łyżki oleju
2 łyżeczki amoniaku
1 i 1/2 łyżki wody różanej (można zastąpić np. sokiem pomarańczowym)

słoiczek dobrych powideł śliwkowych 
100 g gorzkiej czekolady
posypka w kształcie gwiazdek

PRZYGOTOWANIE:
  • Miód, cukier i masło - mocno podgrzać na małym ogniu.  Wystudzić.
  • Wymieszać mąkę, orzechy i przyprawy.
  • Do przestudzonego dodać olej, połączyć z mąką - zmiksować, na końcu dodać amoniak wymieszany z wodą różaną - dobrze wyrobić.
  • Przykryć folią spożywczą, zostawić w temperaturze pokojowej 1 - 2 dni.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180º C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto zagnieść - podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować między dwoma kawałkami folii - wyłożyć na spód formy, posmarować powidłami, przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta. 
  3. Piec ok. 30 minut. 
  4. Po pieczeniu wystudzić*, pokroić na trójkąty. Placek przekroić wzdłuż na pół, potem w poprzek na cztery, potem na ukos. Odsunąć od siebie ciastka, polać nitkami czekolady rozpuszczonej nad parą wodną i ew. udekorować posypką.
* Ja kroiłam jeszcze ciepłe, bo myślałam, że jak każdy piernik stwardnieje i źle będzie pokroić - ale jest miękkie cały czas - to chyba lepiej kroić po wystudzeniu.

SMACZNEGO!

















































Źródło:  Neue mode 11/74 - Pflastersteine - w przepisie występował środek spulchniający: 10 g potaż, niestety niedostępny u nas w sklepach - zamieniłam go na amoniak, który jednocześnie zmienił konsystencję ciasta - chyba na pulchniejszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...