28 grudnia 2015

Sałatka warstwowa z selerem konserwowym i ananasem

































Sałatka warstwowa z selerem konserwowym, kukurydzą, jajkiem, porem, jabłkiem, ananasem i serem żółtym. Na pewno sprawdzi się doskonale na domowego "Sylwestra", ale i na każde inne przyjęcie. Z podobnych składników robione są różne wersje takiej sałatki, często spotykam się z kapiącą od majonezu, albo tylko z trzech z pośród powyższych składników. Ta jest najlepsza, na taką sałatkę zawsze mam w domu produkty, nie wymaga dużo pracy, bo większość nie wymaga rozdrabniania. Majonez jest tylko między dwoma warstwami - pozwala to zredukować jego ilość  do minimum i dzięki temu czuje się soczystość i smak innych składników. Nie wymaga dodatkowego przyprawiania, co sprawia, że jest zawsze dobra. 

SKŁADNIKI: wg kolejności od dołu:

1 mały słoik selera konserwowego
1 puszka kukurydzy
3-4 jaja - ugotowane na twardo
majonez
1 nieduży por (biała część) + dwie szczypty soli
2 jabłka + sok z 1/2 cytryny
majonez
1 puszka ananasa 
200 g łagodnego sera żółtego (np. gouda, edamski)

PRZYGOTOWANIE:
  • Odsączyć z zalewy oddzielnie: seler, kukurydzę i ananas - pokroić w kostkę. 
  • Pora pokroić na bardzo cienki talarki, posolić - wygnieść ręką.
WYKONANIE:
  1. Na dnie salaterki ułożyć seler, na to kukurydzę, jajko starte na grubej tartce - docisnąć i uklepać widelcem - posmarować majonezem.
  2. Do oddzielnej miseczki zetrzeć na tartce jabłko - skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
  3. Na pierwszą warstwę majonezu rozłożyć por, na to jabłko - docisnąć i uklepać widelcem - posmarować majonezem.
  4. Na to ułożyć ananasa i posypać żółtym serem startym na tartce o  drobnych oczkach.
SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...