30 czerwca 2016

Kruche babeczki z jagodowym nadzieniem

Kruche babeczki z solidną porcją nadzienia jagodowego. Nadzieniem nie nasiąka ciasto, dzięki czemu pozostają dłużej świeże i smaczne.

SKŁADNIKI: ok. 20 babeczek średnica góry 6,5 cm
400 g mąki
60 g cukru pudru + do oprószenia
szczypta soli
260 g masła (ok. 60 masła można zastąpić smalcem) - zimne
1 małej jajo lub żółtko z połową białka
1 łyżka zimnego mleka lub wody - jeśli będzie taka potrzeba i trudno będzie zlepić

1 litr jagód - mogą być mrożone
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej*
olej/masło do smarowania foremek

PRZYGOTOWANIE:
  • Wysypać na stolnicę mąkę, sól, cukier puder - wyłożyć na to masło i ew. smalec - siekać jak najdrobniej i mieszać jednocześnie nożem. Dodać jajko i wodę - wymieszać jeszcze nożem, a późnej zlepić rękoma. Nie zagniatać, ciasto nie powinno mieć jednolitej struktury. Przełożyć na folię, spłaszczyć i schować do lodówki - żeby można było je łatwiej rozwałkować.
  • Jagody rozsypać na półmisku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem pudrem i oprószyć sitkiem równomiernie jagody.
  • Foremki posmarować olejem za pomocą pędzelka. Blachę, na której będą układane foremki dobrze byłoby wyłożyć papierem lub folią aluminiową - będzie prościej posprzątać, jak wycieknie jagodowy sok.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 190º C, 
  2. Ciasto rozwałkować na grubość ok 4 mm, podsypując mąką. Po rozwałkowaniu widać kawałki tłuszczu. Wycinać krążki - dwie wielkości: jedne o średnicy babeczek, drugie trochę większe, u mnie 6,5 cm i 8 cm. 
  3. Większymi wyklejać spód babeczek tak, żeby ciasto wystawało ponad foremkę - całe wypełnić jagodami. 
  4. Na wierzch każdej babeczki ułożyć mniejszy krążek i zlepić brzegi tak, żeby nie zawijać ich na zewnątrz. W środku każdej zrobić nacięcie, żeby nie popękały - ja zapomniałam, kilka mi pękło na zlepieniu.
  5. Piec ok. 25 min - na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odczekać ok. 5 min. Przy pomocy wykałaczki spróbować podważyć brzegi - powinny ładnie odchodzić - wyjmować ostrożnie. Oprószyć po wierzchu cukrem pudrem.
*Do mrożonych dodać 1 łyżkę więcej.
SMACZNEGO!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...