29 sierpnia 2016

Szarlotka najzwyklejsza

Najprostsza szarlotka -  lubię ją samą, ale można podać z bitą śmietaną, czy na gorąco z gałką lodów i posypaną dodatkowym cynamonem. Jest pyszna sama w sobie. Ciasto jest z trzema rodzajami tłuszczów, z dodatkiem proszku do pieczenia - jest pulchne, prawie jak babkowe. Tą piekłam z młodych jabłek i choć mają dużo soku, ciasto nie przemiękło. Jabłek nie posłodziłam przed wyłożeniem na ciasto i posypałam po wierzchu brązowym cukrem - wyszła wspaniała. 

SKŁADNIKI: na cały piekarnik 35 x 33 cm

750 g mąki
200 g cukru
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cukry z wanilią
duża szczypta soli
4 łyżki smalcu
300 g masła
4 łyżki oliwy
4 łyżki śmietany
2 jaja
ok. 2 kg jabłek, albo 2 duże (ok. 1 litrowe) słoiki usmażonych jabłek
cynamon
ew. cukier do jabłek - użyłam do posypania brązowego cukru

SKŁADNIKI na małą blachę: 20 x 31
400 g mąki
100 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier z wanilią
szczypta soli
2 łyżki smalcu
150 g masła
2 łyżki oliwy
2 łyżki śmietany
1 jajo
1 kg jabłek, albo 1 duży (ok. 1 litrowy) słoik usmażonych jabłek
cynamon
ew. cukier do jabłek - użyłam do posypania brązowego cukru

PRZYGOTOWANIE:
  • Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól - wymieszać, wyłożyć na to twardy tłuszcz - posiekać jak najdrobniej. Dodać oliwę, śmietanę, jajko, połączyć mieszając jeszcze nożem. Później zagnieść krótko, podzielić na pół. Zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • Świeże jabłka, zetrzeć na grubej tartce dodać trochę cukru, cynamon - wymieszać i odcisnąć nadmiar soku.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220º C. Połowę ciasta rozwałkować,  podsypując mąką - przenieść na wałku do formy. Ciastem wyłożyć dno i do połowy wysokości boki formy, wyłożyć na to jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta przykryć jabłka. Piec do mocnego zrumienienia.
  2. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...