12 października 2016

Rolada jabłkowa


Nie jest to nic wielkiego i wymyślnego - ale jak nie jedliście takiego połączenia z jabłek - to warto zrobić, myślę, że na jednym razie nie poprzestaniecie. Rolada z jabłkami, najlepiej świeżo uprażonymi. Idealnie do niej nadaje się odmiana o nazwie Antonówka, na którą akurat jest teraz sezon. Jabłuszko jest jasne, ładnie się rozpada w trakcie podgrzewania i nie ma dużo soku. Dodatek smakowej galaretki - cytrynowej, czy pomarańczowej - sprawia, że ma odpowiednią gęstość bez długiego smażenia jabłek i subtelny smak. Polewa na wierzch jest dla przełamania smaku - taka kropka nad "i".

SKŁADNIKI:
ciasto: - wielkość ok. 40 x 40
8 żółtek
4 białka
100 g cukru
80 g mąki pszennej
20 g mąki kukurydzianej

masa jabłkowa:
600 ml uprażonych jabłek z ok. 900 g jabłek
125 ml wody
1 galaretka cytrynowa/pomarańczowa

polewa:
80 g masła - miękkie
80 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mleka
1 łyżka kakao

dodatkowo: - opcjonalnie
pól tabliczki gorzkiej czekolady - do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

  • Upiec roladę:  Piekarnik rozgrzać do temp. ok. 210º C  Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania połowę cukru. Żółtka ubić z drugą połową cukru. Wymieszać białka z żółtkami - delikatnie. Mąkę wymieszać, przesiewać stopniowo na masę i delikatnie mieszać - do jednolitego połączenia. 
  • Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha nie musi mieć rantów - warunek: ciasto surowe nie powinno być płynne.
  • Piec ok. 12 min. Krótkie pieczenie jest konieczne, żeby ciasto było elastyczne i dało się zwinąć.
  • Roladę po upieczeniu zwinąć jak w poście "Jak zrobić roladę..." Jeśli nie macie maty silikonowej zwinąć między dwoma kawałkami papieru. Ten, na którym się piekła oderwać i przyłożyć z powrotem. Położyć też z drugiej strony papier i dopiero zwinąć w ściereczkę - zostawić do przestygnięcia.
WYKONANIE:
  • Uprażyć jabłka, jeśli nie mamy gotowych:  na dno rondla wlać bardzo małą ilość wody, obierać jabłka, usuwać gniazda nasienne, kroić na mniejsze kawałki i wrzucać od razu do garnka - nie czekając aż wszystkie będą obrane - podgrzewać pod przykryciem na średnim ogniu i dorzucać pozostałe. Szybkie wrzucanie obranych i pokrojonych jabłek ma na celu zachowanie jasnego koloru jabłek. Jak wszystkie jabłka trafią do rondla odkryć i podgrzewać, żeby trochę odparował sok. 
  • Do pół szklanki wody wsypać galaretkę, próbować ją rozpuścić i połączyć z gorącymi jabłkami. Zostawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Z wewnętrznej strony rolady zdjąć papier, delikatnie ją rozwinąć, posmarować masą jabłkową. Zostawiając nieposmarowane brzegi, by przy zwijaniu miało gdzie się podziać nadzienie. Zwinąć pomagając sobie papierem, matą lub ściereczką. Położyć na dół złączeniem. Zostawić do całkowitego stężenia.
  • Polewa: składniki polewy wymieszać, podgrzać mieszając i gorącą polać roladę.  Udekorować wiórkami z czekolady.
SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...