27 czerwca 2017

Ciasto z truskawkami, bezą i migdałami

Uniwersalne ciasto na lato - można robić na różne sposoby i z różnymi owocami. Upieczone jednocześnie dwa placki, po wystudzeniu przełożone bitą śmietaną i truskawkami. Samo ciasto jest typu babkowego z bezą i migdałami na wierzchu - proste, bo wszystko zapieka się od razu i krótko. Smaczne jest i bez przełożenia. To ciasto kilka lat temu wyróżnione zostało tytułem Narodowego ciasta Norwegii. Wbrew pozorom jest proste w wykonaniu, a będzie jeszcze prostsze jak upieczecie jedno ciasto i na wierzch wyłożycie bitą śmietanę i owoce - nie ma konieczności przykrywać drugim plackiem. 

SKŁADNIKI: dwie formy: 11 x 37 cm

ciasto:
150 g masła - miękkie
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki tortowej
1/3 szklanki skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dużych jaj - oddzielić
1/3 szklanki mleka

1 szklanka drobnego cukru
1/2 szklanki płatków migdałowych

wierzch:
1 szklanka śmietany kremówki
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1/2 kg truskawek

PRZYGOTOWANIE:
  • Piekarnik podgrzać do temperatury 175 ℃. 
  • Formy wyłożyć papierem do pieczenia - spód i boki.
  • Truskawki wypłukać - odsączyć  na sicie.
Ciasto:

  • Oba rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  • Mikserem roztrzepać masło, dodać cukier puder - ubić na puch.
  • Dodać przesianą mąkę - stopniowo, dodawać żółtka i mleko - wymieszać dokładnie mikserem. Ciasto wyłożyć cienką warstwą do przygotowanych form.
  • Od razu: ubić białka na sztywno, dodając pod koniec drobny cukier - wyłożyć na ciasto, posypać płatkami migdałów i wstawić do piekarnika.
  • Piec ok. 40 min - do lekkiego zbrązowienia bezy. Wystudzić. Przełożyć śmietaną jak będzie potrzebne.
WYKONANIE:
  1. Śmietankę ubić na sztywno, dodać wanilię. Wyłożyć na jeden blat ciasta, posypać pokrojonymi truskawkami, przykryć drugim ciastem. Schłodzić.
  2. Przechowywać w lodówce - najlepiej bez przykrycia.
SMACZNEGO!



Źródło:  przepis nieznacznie zmieniony ze strony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...