27 września 2013

Masa marcepanowa

























Jest to jeden z najbardziej lubianych przeze mnie smaków. Przepisy na masy marcepanowe różnią się składnikami, sposobem wykonania,  ten przepis jest bardzo prosty, do którego potrzebny jest poza migdałami tylko cukier i sok z cytryny. Tu się nie ma co nie udać. Samo mielenie migdałów powoduje już to, że tworzy się masa, Kto nie robił niech spróbuje. Można ją wykorzystać jako nadzienie do niektórych słodkości lub pokroić na batoniki i polać czekoladą - pycha.

SKŁADNIKI:

250 g migdałów
250 g cukru
125 ml. wody (1/2 szklanki)
2 łyżki soku z cytryny,
kroplę olejku migdałowego


PRZYGOTOWANIE:
Migdały obrać ze skórki*, zemleć – najlepiej mechanicznym rozdrabniaczem, albo w młynku do kawy – na miazgę.

WYKONANIE:
Z cukru, wody i soku z cytryny ugotować syrop do tzw. „nitki”, albo do osiągnięcia temp. ok. 112º C. Chwilę ucierać do lekkiego przestudzenia - dodać zmielone migdały, olejek, zmieszać wszystko razem. Początkowo masa będzie rzadka, ale w miarę stygnięcia będzie robiła się twardsza. Zlepić, przenieść na folię spożywczą i zrolować na kształt rolady.


*Mój sposób na obieranie migdałów: Migdały włożyć do miski, zalać wrzątkiem, niemalże od razu zlać tą wodę i zalać drugi raz wrzątkiem. Po paru minutach odcedzić i od razu obierać. Jeśli odcedzimy i zostawimy bez wody – obeschną i skórka przylgnie z powrotem, wtedy trzeba jeszcze raz zalać wrzątkiem.

SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz