16 września 2013

Surówka z sałatą lodową

Najprostsza sałatka obiadowa – sałata lodowa i cebula cukrowa, cytryna. Jak bym nie spróbowała przez przypadek – nie pomyślałabym, żeby zrobić sałatkę tylko z tych składników. Jest bardzo soczysta i naprawdę dobra. Dzisiaj miałam co mi pozostało z innych sałatek: pomidorki koktajlowe i oliwki czarne – więc je dodałam.


SKŁADNIKI:
1 sałata lodowa
1 cebula cukrowa
1 cytryna
sól, pieprz, cukier
2 -3 łyżki oliwy z oliwek

Opcjonalnie:
pomidorki koktajlowe, albo zwykłe pokrojone w kostkę
oliwki

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę cukrową obrać, opłukać. Pokroić w grubsze półplasterki posolić sporo ok. łyżeczki, posypać ok. łyżeczki cukru, wycisnąć pół cytryny.
Sałatę lodową – wykręcić głąba - w to miejsce puścić strumień wody – rozpadną się liście. Opłukać i osuszyć w suszarce do sałat albo papierowym ręcznikiem.*
Cytrynę wyszorować, sparzyć.
Pomidorki sparzyć, zdjąć skórkę.
Oliwki odcedzić.

WYKONANIE:

  • Cebulę z sokiem który puści wrzucić do salaterki.* *
  • Na cebulę porwać sałatę.
  • Wlać na wierzch oliwkę, sok z drugiej połówki cytryny, świeżo zmielony pieprz.
  • Wymieszać – w takiej postaci można już podawać, albo
  • Dorzucić wg uznania ulubione dodatki u mnie pomidorki koktajlowe i oliwki



* sałatę lodową płukać niedługo przed podaniem. Pozostawiona na długo umyta nabiera rdzawego nalotu.
**Jeśli surówkę przygotujemy dużo wcześniej przed podaniem – zostawić w takiej postaci cebulę w małej miseczce. Przygotować wg etapu „Przygotowanie”, a połączyć tuż przed podaniem.

Po godzinie czuję jeszcze w ustach ten przyjemny smak - Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz