Najprostsza sałatka
obiadowa – sałata lodowa i cebula cukrowa, cytryna. Jak bym nie
spróbowała przez przypadek – nie pomyślałabym, żeby zrobić
sałatkę tylko z tych składników. Jest bardzo soczysta i naprawdę
dobra. Dzisiaj miałam co mi pozostało z innych sałatek: pomidorki
koktajlowe i oliwki czarne – więc je dodałam.
SKŁADNIKI:
1 sałata lodowa
1 cebula cukrowa
1 cytryna
sól, pieprz, cukier
2 -3 łyżki oliwy z
oliwek
Opcjonalnie:
pomidorki koktajlowe,
albo zwykłe pokrojone w kostkę
oliwki
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę cukrową obrać,
opłukać. Pokroić w grubsze półplasterki posolić sporo ok.
łyżeczki, posypać ok. łyżeczki cukru, wycisnąć pół cytryny.
Sałatę lodową –
wykręcić głąba - w to miejsce puścić strumień wody – rozpadną się
liście. Opłukać i osuszyć w suszarce do sałat albo papierowym
ręcznikiem.*
Cytrynę wyszorować,
sparzyć.
Pomidorki sparzyć, zdjąć
skórkę.
Oliwki odcedzić.
WYKONANIE:
- Cebulę z sokiem który puści wrzucić do salaterki.* *
- Na cebulę porwać sałatę.
- Wlać na wierzch oliwkę, sok z drugiej połówki cytryny, świeżo zmielony pieprz.
- Wymieszać – w takiej postaci można już podawać, albo
- Dorzucić wg uznania ulubione dodatki u mnie pomidorki koktajlowe i oliwki
* sałatę lodową płukać niedługo przed podaniem. Pozostawiona na długo umyta nabiera rdzawego nalotu.
**Jeśli surówkę przygotujemy dużo wcześniej przed podaniem – zostawić w takiej postaci cebulę w małej miseczce. Przygotować wg etapu „Przygotowanie”, a połączyć tuż przed podaniem.
Po godzinie czuję jeszcze w ustach ten przyjemny smak - Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz