Sos pomidorowy - najlepszy i najzdrowszy z sezonowych pomidorów z dodatkiem warzyw. Ten sos bez dodatku mięsa ma uniwersalne zastosowanie - do gołąbków, pulpetów, gotowanych mięs, ryżu czy warzyw gotowanych. Można go dowolnie zmieniać:
- zamiast pomidorów dodać przecier, czy koncentrat, albo dodać i pomidory i koncentrat.
- dodać inne zioła, paprykę słodką w strąku.
- można dodać cukier, otartą skórkę z cytryny i nie dodawać ziół - nabierze innego charakteru.
Polecam.
- zamiast pomidorów dodać przecier, czy koncentrat, albo dodać i pomidory i koncentrat.
- dodać inne zioła, paprykę słodką w strąku.
- można dodać cukier, otartą skórkę z cytryny i nie dodawać ziół - nabierze innego charakteru.
Polecam.
SKŁADNIKI:
600 g mięsa mielonego
warzywa mieszane (kawałek marchewki, selera,pietruszki)
1 duża cebula
4 duże pomidory
papryczka chili
4 ząbki czosnku
oregano, bazylia - najlepiej świeże
natka z pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
- warzywa umyć, obrać, zetrzeć na tarce
- cebulę pokroić w półplasterki
- sparzyć i obrać pomidory - pokroić
- obrać czosnek
WYKONANIE:
- Na patelni rozgrzać olej - przesmażyć na nim warzywa i cebulę, pod koniec dodać rozgnieciony czosnek i pokrojoną papryczkę chili.
- Do szklanki koktajlowej* wrzucić część pokrojonych pomidorów - zmiksować, dodać to z patelni i resztę pomidorów - zmiksować wszystko razem.
- Na patelnię wlać olej - przesmażyć w nim mięso, mieszając niemalże od razu, żeby rozbić kawałki zbrylającego się mięsa.
- Jak mięso będzie przesmażone dodać do niego to, co zostało zmiksowane w szklance koktajlowej. Posolić, dodać zioła.
- Podgrzewać wszystko razem ok. 15 min, albo do uzyskania pożądanej konsystencji.
* można użyć blendera, albo:
- wrzucić pomidory do przesmażanych warzyw - dusić wszystko razem, a potem przetrzeć przez sito
- Jeśli nie mamy tego typu urządzeń warzywa przed smażeniem zetrzeć na tartce, pomidory pokroić w kostkę - też będzie bardzo dobry, tylko o nieco innej konsystencji.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz