3 maja 2014

Tort bezowy z nutellowym kremem i orzechami laskowymi w karmelu

Pyszny torcik pachnący nutellą. Zapach jest nie tylko z nutelli, ale z blatów bezowych, które upieczone są z uprażonymi i zmielonymi orzechami laskowymi. Przełożone czekoladową masą z dodatkiem nutelli i zalane karmelowym sosem z prażonymi orzechami - tworzą udany duet. Myślałam, że będzie bardzo słodki - ale nie. Masa z gorzkiej czekolady bez dodatku cukru i orzechy przełamują tą słodycz. Lekko chrupiący z powodu bezy - doskonały.

SKŁADNIKI: wielkość blatów 16x37 cm

blaty:
9 białek (ok. 375 ml)
450 g cukru
szczypta soli, 3-4 krople cytryny - do każdej porcji.
150 g + 150 g orzechów laskowych

masa:
1 szklanka śmietany kremówki
160 g gorzkiej czekolady
200 g nutelli

sos karmelowy:
150 g cukru
150 ml śmietany kremówki
2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:
  • Zagotować szklankę śmietany - od razu zdjąć z ognia - dodać połamaną czekoladę, po chwili mieszać do uzyskania jednolitej masy. Masę schłodzić mocno - można zrobić to poprzedniego dnia.
  • Uprażyć na patelni lub w piekarniku 300 g orzechów. W miarę możliwości otrzeć z nich skórkę w ręczniku papierowym. 150 g orzechów zetrzeć - najlepiej maszynką do orzechów. Resztę zostawić do przybrania wierzchu.
  •  Piekarnik nagrzać do temperatury 175º C.
  • Upiec 6 blatów bezowych - piec jednoczenie po dwa, czyli 3 pieczenia.  Przygotować papier do pieczenia, złożyć go na dwie części. Na każde dwa:  spienić 3 białka (125 ml), dodać sól i sok z cytryny. Ubić pod koniec dodając 150 g cukru. Ubijać do momentu, aż nie będzie widać kryształków cukru. Wmieszać do białek delikatnie łopatką 50 g zmielonych orzechów. Ubitą masę białkową podzielić na dwie części i rozsmarować na papierze do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika - piec przez pół godziny w temperaturze ok. 175º C , następne pół godziny zmniejszyć do  ok. 120º C. Papier zdejmować po całkowitym wystudzeniu.
WYKONANIE:
  1. Masę czekoladową ubić mikserem do uzyskania zmiany koloru i ładnej, puszystej konsystencji. Dodać nutellę i zmiksować razem.
  2. Przekładać blaty masą. 
  3. Zrobić sos karmelowy: cukier rozpuścić - dodając pod koniec masło. Jak cukier uzyska ładny kolor, ale będą nawet widoczne grudki cukru - dodać śmietankę i zagotować razem, do uzyskania aksamitnego, lekko gęstego sosu. Wrzucić do niego resztę orzechów i polać nim wierz tortu.
  4. Przechowywać nie zamykając szczelnie. Beza na drugi dzień zachowała chrupkość z powodu niskiej wilgotności przełożonego kremu.
SMACZNEGO!




























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz