SKŁADNIKI: na bardzo duży tort średnica 30 cm
Biszkopt:
10 jaj - oddzielić
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki ciemnego kakao
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Masa śmietanowa:
300 g jogurtu greckiego
1 litr śmietany kremówki 36% (podzielone na pół)
500 g mascarpone
1 i 1/4 szklanka mleka (1/2 szkl. do żelatyny)
12 łyżeczek żelatyny
2 łyżeczki żelatyny - rozpuścić oddzielnie w wodzie
4 żółtka
szczypta soli
1 szklanka cukru
3 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe
ok. 800 g mrożonych owoców
50 g płatków migdałowych - podprażyć
PRZYGOTOWANIE:
Upiec biszkopt:
- Mąkę wymieszać z kakao.
- Białka umieścić w większej misce - spienić na wolnych obrotach miksera. Dodać sól, sok z cytryny - ubić na największych obrotach na sztywno, pod koniec dodając po trochu cukier. Zmniejszyć obroty na najmniejsze dodawać po jednym żółtku - do uzyskania jednolitej masy.
- Mąkę z kakao przesiewać partiami bezpośrednio na masę jajeczną i łączyć łopatką delikatnie i bez pośpiechu mieszając.
- Wylać biszkopt do tortownicy - na wyłożone tylko dno papierem do wypieków.
- Piec w temperaturze 180º C ok. 50 - 60 min. 10 ostatnich minut dobrze jest ustawić piekarnik góra - dół. Wystudzić, przeciąć na trzy placki.
Wypełnienie:
- Śmietanę mocno schłodzić razem z naczyniem - podzielona na dwie porcje, bo będzie oddzielnie ubijana.
- Jogurt wyłożyć na sito i zostawić do odsączenia.
- Część owoców zamrożonych zostawić do galaretki. Pozostałe owoce w chwili mieszania z masą śmietankową powinny być lekko rozmrożone - ułożyć na sicie.
- 12 łyżeczek żelatyny zalać 1/2 szklanki zimnego mleka.
- Żółtka zmieszać z cukrem i solą - minutę mikserem, nie ubijać. Zagotować 3/4 szklanki mleka. Wlać gorące mleko do żółtek, wymieszać i z powrotem wlać do garnuszka i mocno podgrzać mieszając prawie do zagotowania - nie gotować. Dodać od razu namoczoną żelatynę i rozpuścić ją w tej masie. Masa nie może całkiem wystygnąć. W momencie połączenia z mascarpone powinna być lekko ciepła, bo bardzo szybko tężeje.
WYKONANIE:
- Biszkopt przekroić na trzy blaty - jeden od razu ułożyć na paterze. Można założyć obręcz do ciast, ale nie jest to niezbędne, bo ta masa szybko tężeje.
- Ubić na sztywno 1/2 l śmietany.
- Zmiksować mascarpone z odsączonym jogurtem. Połączyć mikserem z masą jajeczną i od razu wymieszać z ubitą na sztywno śmietaną. Połączyć delikatnie łopatką z owocami.
- Na pierwszy blat od razu wyłożyć połowę masy z owocami. Ułożyć drugi blat i wyłożyć drugą porcję masy. Zostawić do stężenia, albo od razu przygotować śmietanę na wykończenie, 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w dwóch łyżkach wody.
Wierzch i boki:
- Rozpuścić galaretki w połowie ilości wody niż jest to na opakowaniu. Wystudzić.
- Ubić pozostałe 1/2 litra śmietany z 2 łyżeczkami cukru pudru, dodać rozpuszczone 2 łyżeczki żelatyny.
- Zacisnąć obręcz tak, żeby wystawała ok 3 cm ponad biszkopt - wyłożyć śmietanę, wyrównać. Zdjąć obręcz - odkroić obręczą z małej tortownicy środek - wyjąć obręcz i wybrać śmietanę.
- Wybraną śmietaną obłożyć boki tortu. Boki tortu obsypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
- W miejsce wybranej śmietany ustawić znowu obręcz. Ułożyć owoce - zalać galaretką. Obręcz wyjąć ostrożnie dopiero po całkowitym stężeniu.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz