16 maja 2014

Tort kakaowo - śmietanowy z owocami jagodowymi

Ja kończę sezon mrożonkowy - ale tort może być niedługo ze świeżych owoców. Nie wiem jak to się stało, że śmietanowo - owocowych tortów  nie robiłam na ciemnym biszkopcie - a to takie doskonałe połączenie. W tamtym roku przed wakacjami naleciało mnie na tort ze śmietaną i owocami, a że mrożonek swoich już nie miałam kupiłam mrożoną mieszankę kompotową. I to był strzał w dziesiątkę, bo w mieszance były czarne porzeczki - których nigdy nie dodawałam do śmietanowych tortów. W tym roku zamroziłam różnorodne owoce dlatego do tego tortu dałam maliny, czarne borówki, truskawki, czarną i czerwoną porzeczkę. Owoce w śmietanie z mocno kakaowym biszkoptem smakują wybornie i ten niesamowity smak czarnej porzeczki - dla mnie bomba!

SKŁADNIKI: na bardzo duży tort średnica 30 cm

Biszkopt:
10 jaj - oddzielić
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1/2 szklanki ciemnego kakao
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli

Masa śmietanowa:
300 g jogurtu greckiego
1 litr śmietany kremówki 36% (podzielone na pół)
500 g mascarpone
1 i 1/4 szklanka mleka (1/2 szkl. do żelatyny)
12 łyżeczek żelatyny
2 łyżeczki żelatyny - rozpuścić oddzielnie w wodzie
4 żółtka
szczypta soli
1 szklanka cukru
3 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe
ok. 800 g mrożonych owoców
50 g płatków migdałowych - podprażyć

PRZYGOTOWANIE:

Upiec biszkopt:
  •  Mąkę wymieszać z kakao.
  • Białka umieścić w większej misce - spienić na wolnych obrotach miksera. Dodać sól, sok z cytryny - ubić na największych obrotach na sztywno, pod koniec dodając po trochu cukier. Zmniejszyć obroty na najmniejsze dodawać po jednym żółtku - do uzyskania jednolitej masy.
  • Mąkę z kakao przesiewać partiami bezpośrednio na masę jajeczną i łączyć łopatką delikatnie i bez pośpiechu mieszając.
  • Wylać biszkopt do tortownicy - na wyłożone tylko dno papierem do wypieków. 
  • Piec w temperaturze 180º C ok. 50 - 60 min. 10 ostatnich minut dobrze jest ustawić piekarnik góra - dół. Wystudzić, przeciąć na trzy placki.
Wypełnienie:
  • Śmietanę mocno schłodzić razem z naczyniem - podzielona na dwie porcje, bo będzie oddzielnie ubijana.
  • Jogurt wyłożyć na sito i zostawić do odsączenia.
  • Część owoców zamrożonych zostawić do galaretki. Pozostałe owoce w chwili mieszania z masą śmietankową powinny być lekko rozmrożone - ułożyć na sicie.
  • 12 łyżeczek żelatyny zalać 1/2 szklanki zimnego mleka.
  • Żółtka zmieszać z cukrem i solą - minutę mikserem, nie ubijać. Zagotować 3/4 szklanki mleka. Wlać gorące mleko do żółtek, wymieszać i z powrotem wlać do garnuszka i mocno podgrzać mieszając prawie do zagotowania - nie gotować. Dodać od razu namoczoną żelatynę i rozpuścić ją w tej masie. Masa nie może całkiem wystygnąć. W momencie połączenia z mascarpone powinna być lekko ciepła, bo bardzo szybko tężeje.
WYKONANIE:
  1. Biszkopt przekroić na trzy blaty - jeden od razu ułożyć na paterze. Można założyć obręcz do ciast, ale nie jest to niezbędne, bo ta masa szybko tężeje.
  2. Ubić na sztywno 1/2 l śmietany. 
  3. Zmiksować mascarpone z odsączonym jogurtem. Połączyć mikserem z masą jajeczną i od razu wymieszać z  ubitą na sztywno śmietaną. Połączyć delikatnie łopatką z owocami.
  4. Na pierwszy blat od razu wyłożyć połowę masy z owocami. Ułożyć drugi blat i wyłożyć drugą porcję masy. Zostawić do stężenia, albo od razu przygotować śmietanę na wykończenie, 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w dwóch łyżkach wody.
Wierzch i boki:
  1. Rozpuścić galaretki w połowie ilości wody niż jest to na opakowaniu. Wystudzić.
  2. Ubić pozostałe 1/2 litra śmietany z 2 łyżeczkami cukru pudru, dodać rozpuszczone 2 łyżeczki żelatyny. 
  3. Zacisnąć obręcz tak, żeby wystawała ok 3 cm ponad biszkopt - wyłożyć śmietanę, wyrównać. Zdjąć obręcz - odkroić obręczą z małej tortownicy środek - wyjąć obręcz i wybrać śmietanę. 
  4. Wybraną śmietaną obłożyć boki tortu. Boki tortu obsypać uprażonymi  płatkami migdałowymi.
  5. W miejsce wybranej śmietany ustawić znowu obręcz. Ułożyć owoce - zalać galaretką. Obręcz wyjąć ostrożnie dopiero po całkowitym stężeniu.
SMACZNEGO!


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz