Błyskawiczne bułeczki - wystarczy zamieszać łyżką, wyłożyć na blachę łyżką i poczekać, aż się upieką. Przepis pochodzi z libańskich przepisów. Super delikatne, smaczne, a z dodatkiem masła czosnkowego - rewelacyjne. Bardzo dobre na gorąco, mogą być na koleżeńskie spotkanie, jako przekąska albo jako dodatek do zupy czy innej potrawy.
SKŁADNIKI: na ok. 16 bułeczek
280 g mąki - ok.2 szklanki
280 g mąki - ok.2 szklanki
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
2 jaja
280 ml jogurtu
3 łyżki oleju
garść szpinaku
100 g fety
mleko do posmarowania wierzchu
masło czosnkowe:
50 g masła - temp. pokojowej
1-2 ząbki czosnku
szczypta grubej soli
WYKONANIE:
mleko do posmarowania wierzchu
masło czosnkowe:
50 g masła - temp. pokojowej
1-2 ząbki czosnku
szczypta grubej soli
WYKONANIE:
- W jednej misce wymieszać: mąkę, sól, proszek do pieczenia.
- W drugiej misce rozbełtać jaja z jogurtem i olejem - dodać fetę pokrojoną w kostkę i posiekany szpinak.
- Wymieszać składniki mokre z suchymi - do połączenia.
- Wykładać przy pomocy dwóch łyżek, albo rozsmarować równomiernie na placek -posmarować mlekiem
- Piec ok. 40 min. w temp. 180 º C
Masło czosnkowe:
Czosnek pokroić w plasterki, posypać grubą solą - rozetrzeć na miazgę. Masło wymieszać z czosnkiem. Przechowywać szczelnie zakryte w lodówce.
SMACZNEGO!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz