20 czerwca 2014

Ciasto na biszkopcie z kremem budyniowym, owocami i galaretką

Proste ciasto na biszkopcie, można zrobić na gotowych biszkoptach i wtedy obędzie się bez pieczenia. To ciasto przez jakiś czas piekłam zawsze w sezonie truskawkowym - uważałam je za najlepsze do połączenia z truskawkami. Słodki biszkopt i krem budyniowy w połączeniu z kwaskowatymi owocami, zalane galaretką - idealne na upały- pycha. 

SKŁADNIKI: forma 35 x 31 - bardzo duża na cały piekarnik

biszkopt:
8 jaj - oddzielić
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli

masa:
2 szklanki mleka
2 żółtka
7 łyżek (płaskie) mąki pszennej
2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
cukier z wanilią
250 g masła
1 kieliszek wódki - opcjonalnie

galaretka:
6 opakowań galaretki owocowej
1,5 litra wody
1,5 kg owoców (maliny, truskawki, borówki) - dobrze jeśli część owoców jest zamrożona

PRZYGOTOWANIE:

  • Upiec biszkopt: 
Piekarnik nagrzać do temp. 150º C. Spienić białka wolnymi obrotami miksera. Dodać sól, sok z cytryny. Zwiększyć obroty miksera, ubić białka na sztywno, dodając pod koniec cukier- ubijać do rozpuszczenia cukru. Zmniejszyć obroty na najmniejsze, dodawać po jednym żółtku - krótko tylko do uzyskania jednolitej masy. Następnie przesiewać partiami mąkę bezpośrednio na masę jajeczną i delikatnie wymieszać łopatką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt, wstawić do piekarnika, jednocześnie zwiększając temperaturę do 180º C. Piec ok. 40 min.
  • Ugotować budyń:
Odlać ok. 3/4 szklanki mleka - dodać do niego mąkę pszenną, ziemniaczaną, żółtka - wymieszać dokładnie.
Resztę mleka zagotować* - dodać mleko wymieszane z mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Zagotować. Budyń wystudzić często mieszając, albo przykleić dokładnie do powierzchni  cienką folię i zostawić do wystygnięcia.

WYKONANIE:
  1. Rozpuścić we wrzątku galaretki. Wystudzić.
  2. Masło rozetrzeć, dodać cukier puder - utrzeć dokładnie. Ucierać dalej, dodając po łyżce budyniu, dodać pod koniec alkohol.
  3. Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Zacisnąć dookoła biszkoptu  obręcz, albo  złożony podwójnie pas z folii aluminiowej.
  4. Wyłożyć owoce, większe truskawki, przekroić, można wcisnąć trochę w masę. Ja ułożyłam dookoła przycięte połówki truskawek. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Zamrożone drobne owoce lepiej wyłożyć, przed wylaniem galaretki.
  5. Owoce zalać gęstniejącą galaretką - nie wszystką od razu. Wylać trochę, jeśli obejma jest nieszczelna, zaczekać żeby stężała pierwsza część. Jeśli będą po bokach zamrożone owoce - szybciej zastygnie.
*mleko można od razu zagotować z cukrem, ja wolę cukier puder utrzeć z masłem - krem zyskuje lepszą konsystencję.

SMACZNEGO!


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz