SKŁADNIKI: forma 35 x 31 - bardzo duża na cały piekarnik
biszkopt:
8 jaj - oddzielić
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
masa:
2 szklanki mleka
2 żółtka
7 łyżek (płaskie) mąki pszennej
2 łyżki (płaskie) mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
cukier z wanilią
250 g masła
1 kieliszek wódki - opcjonalnie
galaretka:
6 opakowań galaretki owocowej
1,5 litra wody
1,5 kg owoców (maliny, truskawki, borówki) - dobrze jeśli część owoców jest zamrożona
PRZYGOTOWANIE:
- Upiec biszkopt:
Piekarnik nagrzać do temp. 150º C. Spienić białka wolnymi obrotami miksera. Dodać sól, sok z cytryny. Zwiększyć obroty miksera, ubić białka na sztywno, dodając pod koniec cukier- ubijać do rozpuszczenia cukru. Zmniejszyć obroty na najmniejsze, dodawać po jednym żółtku - krótko tylko do uzyskania jednolitej masy. Następnie przesiewać partiami mąkę bezpośrednio na masę jajeczną i delikatnie wymieszać łopatką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt, wstawić do piekarnika, jednocześnie zwiększając temperaturę do 180º C. Piec ok. 40 min.
- Ugotować budyń:
Resztę mleka zagotować* - dodać mleko wymieszane z mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Zagotować. Budyń wystudzić często mieszając, albo przykleić dokładnie do powierzchni cienką folię i zostawić do wystygnięcia.
WYKONANIE:
- Rozpuścić we wrzątku galaretki. Wystudzić.
- Masło rozetrzeć, dodać cukier puder - utrzeć dokładnie. Ucierać dalej, dodając po łyżce budyniu, dodać pod koniec alkohol.
- Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową. Zacisnąć dookoła biszkoptu obręcz, albo złożony podwójnie pas z folii aluminiowej.
- Wyłożyć owoce, większe truskawki, przekroić, można wcisnąć trochę w masę. Ja ułożyłam dookoła przycięte połówki truskawek. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Zamrożone drobne owoce lepiej wyłożyć, przed wylaniem galaretki.
- Owoce zalać gęstniejącą galaretką - nie wszystką od razu. Wylać trochę, jeśli obejma jest nieszczelna, zaczekać żeby stężała pierwsza część. Jeśli będą po bokach zamrożone owoce - szybciej zastygnie.
*mleko można od razu zagotować z cukrem, ja wolę cukier puder utrzeć z masłem - krem zyskuje lepszą konsystencję.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz