28 lipca 2014

Tarta serowo - warzywna



























Ta tarta nie tylko ładnie wygląda, ale również smakuje wybornie. Choć to właśnie wygląd takiej tarty w reklamie telewizyjnej skusił mnie do podjęcia próby jej zrobienia - efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania. Kruchy spód tarty jest lekko słony, z dodatkiem ziół prowansalskich. Warstwa serowa jest z trzech serów: twaróg, feta i nieduża ilość sera pleśniowego z niebieską pleśnią z dodatkiem świeżego oregano. Dla osób, którzy nie lubią serów pleśniowych pragnę dodać, że jest on w ogóle nie wyczuwalny, a doskonale podkręca smak. 

SKŁADNIKI: wielkość tarty 26 cm
ciasto:
300 g mąki
200 g masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich*

masa serowa:
250 g twarogu
270 g fety 
50 g sera z niebieską pleśnią
200 ml jogurtu greckiego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 jaja, 1 żółtko
1 łyżka posiekanych listków oregano
2 ząbki czosnku
pieprz, sól do smaku (ok 1/2 łyżeczki soli)

warzywa:
2 małe cukinie
2 duże marchewki
1 bakłażan
1 czerwona papryka
sól, cukier

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto:
  • Na stolnicę wysypać mąkę - wyłożyć masło i siekać nożem jak najdrobniej mieszając jednocześnie z mąką.
  •  Dodać sól, zioła, żółtka i zagnieść krótko - tylko do zlepienia składników. 
  • Rozwałkować, przenieść na wałku na formę do tart. Wykleić dokładnie, przyciąć. Nie ma potrzeby smarowania formy, kruche ciasto  ma w sobie wystarczającą ilość tłuszczu, że nie przywiera.
  • Ciasto w formie schłodzić w lodówce - na czas przygotowania pozostałych czynności, albo na całą noc.
warzywa:
  • Warzywa dokładnie umyć. Marchew oskrobać, paprykę można opalić nad palnikiem i zdjąć skórkę, bakłażan i cukinia zostaje ze skórą. Pokroić w plastry na całą długość.
  • Warzywa blanszować w kolejności: cukinia, marchew, bakłażan. Wkładać na minutę do wrzątku z solą i cukrem i wyjmować i od razu wkładać do lodowatej wody (dobrze jest dodać kostki lodu). 
WYKONANIE:
  1. Wymieszać składniki masy serowej.  Pokruszyć widelcem sery. Roztrzepać jaja, twaróg - zmiksować. Dodać fetę i ser pleśniowy, jogurt,  sól, pieprz, zioła, zmiażdżony czosnek, mąkę ziemniaczaną - zmiksować wszystko razem.  
  2. Upiec ciasto. Przed pieczeniem nakłuć gęsto widelcem. Podpiec w temperaturze ok. 200 º C ok. 10 - 15 min. Jeśli w trakcie pieczenia powstają pęcherze - nakłuć jeszcze widelcem w trakcie pieczenia.
  3. Na podpieczony spód tarty wyłożyć masę serową. Na ser układać paski warzyw - cukinię, marchew bakłażan - zaczynając od brzegów tarty. Czerwoną paprykę układać na końcu - wypełniając luki między ułożonymi paskami.
  4. Piec ok 50 min. w temp 200 º C. W trakcie pieczenia na wierzchu zbiera się trochę płynu - ale tak ma być. Wyłączyć i przetrzymać jeszcze w piekarniku ok 30 min. Jeśli ser jest płynny odczekać chwilę do momentu krojenia, w miarę stygnięcia staje się coraz bardziej zwarty. Podawać najlepiej na ciepło. 
*mieszanka ziół: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek,estragon, cząber

SMACZNEGO!





























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz