Ekskluzywne ciasto z wiśniami - stary, ulubiony przeze mnie przepis. Ciasto marmurkowe z olejem z zapieczonymi wiśniami, na to prosta masa budyniowa. Całość przykryta herbatnikami moczonymi w rumie i polana grubą warstwą czekolady. Dobry rum nadaje ciastu bogaty smak i aromat.
SKŁADNIKI: forma 28 x 37
ciasto:
8 jaj
1,5 szklanki cukru
1 cukier z wanilią
3 szklanki mąki
2/3 szklanki oleju
2/3 szklanki gorącej wody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki kakao
500 g drylowanych wiśni - mogą być mrożone lub z wiśniówki
krem:
2,5 szklanki mleka
cukier z wanilią albo wanilia
1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
125 g masła
polewa:
200 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki cukru
100 ml wody
herbatniki - do pokrycia całego ciasta
50 ml rumu (wg mnie najlepszy: STROH 80%)
100 ml wody
do przybrania:
3/4 szklanki śmietany kremówki
wiśnie - ja dałam z wiśniówki, ale mogą być z kompotu, lub namoczone wcześniej w rumie
PRZYGOTOWANIE:
ciasto:
8 jaj
1,5 szklanki cukru
1 cukier z wanilią
3 szklanki mąki
2/3 szklanki oleju
2/3 szklanki gorącej wody
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki kakao
500 g drylowanych wiśni - mogą być mrożone lub z wiśniówki
krem:
2,5 szklanki mleka
cukier z wanilią albo wanilia
1/3 szklanki cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
125 g masła
polewa:
200 g gorzkiej czekolady
1/4 szklanki cukru
100 ml wody
herbatniki - do pokrycia całego ciasta
50 ml rumu (wg mnie najlepszy: STROH 80%)
100 ml wody
do przybrania:
3/4 szklanki śmietany kremówki
wiśnie - ja dałam z wiśniówki, ale mogą być z kompotu, lub namoczone wcześniej w rumie
PRZYGOTOWANIE:
- Wiśnie odsączyć na sicie.
- Nagrzać piekarnik do temp. ok 200º C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać, ucierając gorącą wodę, olej, proszek do pieczenia i mąkę. Ubić pianę z białek. Połączyć delikatnie z ciastem. odłożyć część ciasta, do części przesiać kakao i delikatnie wymieszać.
- Na formę wyłożyć ciasto ciemne, na to rozsypać równomiernie wiśnie i polać ciastem bez kakao.
- Piec ok 50 min. Wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić.
WYKONANIE:
- Ugotować budyń: Zagotować 2 szklanki mleka. Pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną i cukrami - wlać do wrzącego mleka - zagotować. Zdjąć z płomienia i od razu dodać masło, energicznie mieszając do połączenia. Wylać jeszcze ciepłe na ciasto. Przestudzić.
- Wodę połączyć z rumem, wylać na talerzyk i maczając w tym herbatnik, od razu układać na masie jeden obok drugiego. Od razu przygotować polewę i wylać na herbatniki.
- Polewa: Zagotować wodę z cukrem, mieszając do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia. Dodać od razu połamaną czekoladę. Mieszać, do uzyskania jednolitej polewy.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz