31 października 2014

Ciasto czekoladowe - Tort Sachera

Chcecie spróbować jak smakuje Tort Sachera? - nie szukajcie w wiedeńskich ciastkarniach - lepszy zrobicie sami. Przepis na pewno nie jest identyczny jak oryginał wg chronionej receptury - ale mnie osobiście wiele razy lepiej smakuje taki niż w popularnej ciastkarni w Wiedniu. Ciasto na bazie gorzkiej czekolady, ciężkie, przełożone dżemem morelowym i polane grubą warstwą bardzo dobrej polewy z gorzkiej czekolady - przepis pochodzi z książki Dr. Oetker "Ciasta czekoladowe". Zwiększyłam o 1/4 ilości składników i nieco sposób połączenia. W cukierniach podawane jest z dużą ilością bitej śmietany, ciasto jest proste w wykonaniu - nie czekajcie na wyjątkowe okazje, żeby go zrobić.

SKŁADNIKI: tortownica 24 cm.
200 g gorzkiej czekolady
8 jaj - rozdzielić
200 g masła o temp. pokojowej
150 g cukru pudru
50 g cukru
cukier z wanilią
125 g bułki tartej

nadzienie:
200 g dżemu morelowego

polewa:
5 łyżek cukru (75 ml)
7 łyżek wody (105 ml)
200 g gorzkiej czekolady

dekoracja:
50 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietany kremówki min. 30%

PRZYGOTOWANIE:

ciasto:
  • Czekoladę rozpuścić w naczyniu ustawionym nad parą wodną*. Zostawić w temperaturze pokojowej,
  • Masło utrzeć najpierw samo na puch, potem łącząc stopniowo z cukrem pudrem, cukrem z wanilią, a w dalszej kolejności z żółtkami.
  • Ubić pianę z białek, dodając pod koniec cukier.
  • Do masy maślanej dodać ubijając - czekoladę, bułkę tartą i na koniec 1/4 ubitych białek. Resztę piany z białek połączyć delikatnie mieszając łopatką.
  • Piekarnik nagrzać do temp. 180º C. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do wypieków tortownicy, przynajmniej spód - ja piekłam bez niczego w tortownicy z powłoką. Piec ok. 50 min, lub do "suchego patyczka".
WYKONANIE:
  1. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Umieścić na paterze jeden krążek ciasta - wyłożyć dżem morelowy, przykryć drugim krążkiem. Lekko docisnąć, żeby dżem wypełnił brzegi między krążkami, ew. uzupełnić dżemem. 
  2. Polewa: Wodę zagotować z cukrem i mieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru - zdjąć od razu z palnika. Czekoladę połamać,  dodawać do wody stopniowo i mieszać do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej masy. Polewę od razu wylać na środek ciasta i potrząsać lekko, żeby rozlała się polewa bez użycia noża. Nożem można rozsmarować spływającą czekoladę po bokach. Zostawić w chłodzie do zastygnięcia i stwardnienia polewy.
  3. Tort podzielić na 12 równych części - nożem maczanym w gorącej wodzie. 1/2 tabliczki czekolady rozpuścić nad parą - umieścić w rękawie cukierniczym, albo specjalnym dekoratorze do pisania. Na każdej części napisać: Sacher. Ja dodatkowo zrobiłam napisy na płytce marmurowej podobnie, jak w Torcie tiramisu - na moim blogu 
  4. Podawać z ubitą na sztywno śmietaną kremówką.
*zawsze przy takich czynnościach trzeba uważać, aby para nie dostawała się do czekolady

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz