30 grudnia 2014

Domowa lemoniada

Znakomity napój na Święta, Sylwestra czy upały i na każdą inną imprezę. Zastępuje na przyjęciach wszystkie napoje - mało osłodzony smakuje jak tonik, więcej jak lemoniada. Na co dzień nie piję słodzonych napojów - z tego względu taki napój robię tylko "od święta" i jak jest na stole nikt nie widzi innych napojów. Składniki podaję orientacyjnie, bo zawsze robię go na oko. W trakcie ubywania napoju, trzeba dolewać wody zwykłej, czy gazowanej albo kostek lodu - "naciąga" i  cały czas jest smaczny.

SKŁADNIKI: 

1 kg cytryn
1 szklanka cukru
3 litry wody
2 gałązki mięty

PRZYGOTOWANIE:
  • Najlepiej poprzedniego dnia*: cytryny porządnie wyszorować. Pokroić w najcieńsze plasterki - układać w słoju przesypując cukrem - przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej, aby puściły sok.
WYKONANIE:
  1. Zasypane  cukrem cytryny zalać wrzątkiem - przykryć, zostawić do wystygnięcia. Do jeszcze ciepłego dodać gałązki mięty. Jak chcemy bardziej miętowy smak można dodać miętę w momencie zaparzania cytryn.
  2. Przed podaniem uzupełnić wodą, bądź kostkami lodu.
* albo kilka godzin wcześniej

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz