22 lutego 2015

Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym

Babeczki z kremem czekoladowym na bazie budyniu z niedużą ilością masła, które nadaje kremowi delikatności - rozpływa się w ustach. Krem doskonale się utrzymuje dzięki czekoladzie i budyniowi, które stabilizują formę. Babeczki są mało słodkie, jak również krem, myślałam, że będą za mało słodkie i miałam proponować osobom, co nie lubią gorzkiej czekolady dodanie po łyżce cukru do babek i kremu - ale uważam, że bez dodatkowego cukru będą smakować wszystkim wielbicielom czekoladowych smaków. Dla mnie całość jest doskonała w smaku i konsystencji.

SKŁADNIKI:

ciasto:
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczka soli
cukier z wanilią

1/2 szklanki mleka 
1/2 szklanki jogurtu
1/2 szklanki oleju
2 jaja

krem:
1 szklanka mleka
1/2 opakowania budyniu czekoladowego
1 łyżka cukru
100 g gorzkiej czekolady
70 g masła - temp. pokojowej

dekoracja:
orzechy laskowe w białej polewie

PRZYGOTOWANIE:
  • Oddzielnie wymieszać suche składniki, oddzielnie wymieszać mokre. Połączyć razem krótko - nie musi być dokładnie.
  • Wyłożyć foremki papilotkami - wlać ciasto do połowy wysokości foremki.
  • Wstawić do nagrzanego do 200º C piekarnika, piec ok. 35 minut - do suchego patyczka. Wystudzić.
  • Na krem: ugotować budyń z 1 szklanki mleka, 1/2 budyniu i łyżki cukru. Posiekać czekoladę - wrzucić do gorącego budyniu od razu po zagotowaniu i wyłączeniu palnika. Wymieszać energicznie do rozpuszczenia czekolady. Od razu przyłożyć do powierzchni gorącego budyniu folię spożywczą, szczelnie zakrywając, żeby nie utworzył się kożuch. Wystudzić do temperatury pokojowej.* 
WYKONANIE:
  1. Masło utrzeć na puch - dodawać stopniowo budyń z czekoladą - utrzeć na jednolitą masę.
  2. Krem od razu umieścić w worku cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki i nałożyć na wierzch babek - udekorować. 
* można włożyć na noc do lodówki, a na następny dzień wyjąć wcześniej przed połączeniem z masłem. Kremy najlepiej łączą się jeśli mają tę samą temperaturę.

SMACZNEGO!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz