SKŁADNIKI: forma 36 x 24 cm.
ciasto:
2 szklanki mąki
250 g masła - zimne
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek*
masa serowa:
10 jaj - oddzielić
1 szklanka cukru
1 kg twarogu, może być potrójnie mielony w wiaderku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
250 g masła - rozpuścić
esencja pomarańczowa albo arakowa
szczypta soli
dodatkowo:
puszka brzoskwiń ok 500 g po odsączeniu
PRZYGOTOWANIE:
- Ser, jeśli jest w wiaderku - wyłożyć na gęste sito i zostawić na czas przygotowania reszty do odsączenia. Można tak zostawić nawet do następnego dnia.
- Ze składników na ciasto wyrobić krótko ciasto: najpierw posiekać nożem jak najdrobniej masło z mąką, dodać pozostałe składniki - szybko zlepić. Podzielić na dwie nierówne części - ok. 2/3 przeznaczyć na spód. Włożyć w dwa woreczki foliowe. 1/3 ciasta zamrozić, a 2/3 można zostawić w lodówce**
- Brzoskwinie odsączyć z zalewy.
WYKONANIE:
- Piekarnik nagrzać do temp. 170º C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem wykleić dno formy. Zamrożone ciasto wyjąć, aby odtajało.
- Masło rozpuścić i zostawić do przestudzenia.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Do tego dodawać ser, oba rodzaje mąki, esencję, przestudzone masło. Na koniec ubić pianę z białek ze szczyptą soli i wymieszać delikatnie z serową masą - wylać od razu na przygotowany spód.
- Na serowej masie ułożyć przekrojone na pół połówki brzoskwiń - częściowo wcisnąć w ser.
- Na wierzch zetrzeć na tartce zamrożone ciasto.
- Piec w temperaturze 170º C przez ok. 1,5 godziny - najlepiej nie wyjmować od razu z piekarnika tylko studzić w lekko uchylonym piekarniku.
** jak nie piekę tego samego dnia, mrożę też 2/3 ciasta w formie kostki, później kroję na plastry ostrym nożem i wykładam formę. Po chwili jest elastyczne i da się pozlepiać i rozprowadzić.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz