Pascha tradycyjna, z warzonego sera. Ma tą zaletę, że się ją zamraża, dzięki czemu można przygotować ją dużo wcześniej i jeszcze długo po Świętach delektować się jej smakiem. Dodatek ulubionych bakalii wzbogaca jej smak - podaje się ją zamrożoną.
SKŁADNIKI: średnica 17 cm
3 litry mleka
laska wanilii
3 szklanki kwaśnej śmietany
9 żółtek
1 szklanka stopionego masła
1 szklanka cukru pudru
otarta skórka i sok z 1/2 cytryny*
bakalie:
kandyzowane owoce
rodzynki
smażona skórka pomarańczowa
migdały
orzechy
PRZYGOTOWANIE:
- Zagotować mleko z laską wanilii (przeciąć wzdłuż i wyskrobać do mleka również ziarenka).
- Żółtka rozbełtać ze śmietaną - wlać do wrzącego mleka. Utrzymywać na słabym ogniu ok. 4 min - powinno być widać rozdzielenie się warstw i grudki sera. Ostudzić i najpierw zostawić do odsączenia w płóciennym woreczku. Potem obciążyć pod deską i zostawić na kilka godzin, albo na noc - do porządnego obcieknięcia serwatki.
- Przygotować bakalie: obrać migdały, sparzyć rodzynki.
WYKONANIE:
- Pokroić bakalie - część bakalii dla dekoracji rozłożyć na ściereczce.
- Roztopić masło, dodać cukier puder , sok i skórkę z cytryny i odciśnięty ser - utrzeć wszystko razem. Wymieszać z bakaliami.
- Masę wyłożyć na ściereczkę z rozłożonymi bakaliami - związać brzegi i uformować w kulę**.
- Włożyć dodatkowo w woreczek foliowy, albo zawinąć w stretch - folię i zamrozić.
- Podaje się zamrożoną - wyjąć na ok. pół godziny przed podaniem, żeby łatwiej ją "rozebrać" i kroić.
*sok z cytryny - wg uznania, nie ma w oryginalnym przepisie.
** ja włożyłam dodatkowo w okrągłe sito i od związanej strony docisnęłam miską o podobnej średnicy - dlatego wyszedł taki dziwny kształt.
SMACZNEGO!
Źródło przepisu: Jadwiga Kłossowska "Smacznie i zdrowo od rana do wieczora" z 1978 r.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz