SKŁADNIKI: 7 podwójnych bez 10 x 9 cm.
125 ml białka (ok.3)
szczypta soli
kilka kropel soku z cytryny
150 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
krem:
250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki
dwie szczypty soli
1/2 łyżeczki soku z cytryny
100 g kajmaku - może być gotowy z puszki
garść orzechów włoskich
garść daktyli
PRZYGOTOWANIE:
- Upiec bezy: Upiec bezy - wskazówki dla początkujących. Piekarnik góra/dół 150º C. W piekarniku elektrycznym można upiec je na dwóch poziomach jednocześnie. Dwie blachy wyłożyć papierem do wypieków*, narysować na spodniej stronie papieru wielkość bezów.
- Białka spienić, dodać szczyptę soli, kilka kropel soku z cytryny. Ubijać mikserem z łopatkami do uzyskania pierwszego momentu sztywności - jak zaczynają się robić sztywne zacząć dodawać po trochu cukier. Ubijać długo, aż cukier się rozpuści i masa będzie lśniąca. Na koniec połączyć z mąką ziemniaczaną. Masę bezową włożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć kształt bezów.
- Włożyć bezy do nagrzanego do 150º C piekarnika i od razu zmniejszyć do 100º C piec ok. 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć do 75º C. Suszyć do całkowitego wysuszenia. Jeśli chcemy idealnie białe zmniejszyć na koniec do 50º C - wtedy nic im nie grozi. Najlepiej robić to na wieczór i zostawić w zamkniętym, nagrzanym i wyłączonym piekarniku.
WYKONANIE:
- Serek mascarpone, śmietanę, mocno schłodzić, najlepiej zamrozić garnuszek w którym będziemy ubijać śmietanę - czym bardziej zimna śmietana, tym lepiej się ubija.
- Oddzielnie ubić śmietanę, pod koniec dodać sól i sok z cytryny. Oddzielnie ubić serek, roztrzepać też kajmak. Do roztrzepanego serka dodać kajmak, połączyć na jednolitą masę. Za pomocą łopatki wymieszać z ubitą śmietaną, jeśli trudno będzie połączyć łopatką - włączyć na minutę mikser .
- Opłukać i osuszyć daktyle, pokroić w paseczki, posiekać orzechy - dodać do kremu i delikatnie wymieszać.
- Przełożyć kremem bezy, najlepiej niedługo przed podaniem, wierzch oprószyć kakaem.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz