16 listopada 2015

Ciasteczka z orzechów włoskich z mąką razową

Proste w wykonaniu ciasteczka orzechowo - maślane, z dodatkiem mąki razowej i ziemniaczanej. Ja zrobiłam z orzechami włoskimi, a przepis oryginalny pochodzący ze strony Leśny zakątek jest z orzechami laskowymi. Wprowadziłam też nieco innych zmian. Ciasteczka są o fajnej piaskowej strukturze - pachnące orzechami - są super, szczególnie dla wielbicieli orzechów lub przy ich nadmiarze z własnych zbiorów.

SKŁADNIKI: na ok. 60 ciasteczek

250 g orzechów włoskich
300 g masła - miękkie
2 żółtka
1 szklanka cukru

125 g mąki pszennej razowej
125 g mąki pszennej
250 g mąki ziemniaczanej
cukier z wanilią
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
  • Orzechy podprażyć krótko na suchej patelni, potem zmielić w maszynce do orzechów grubym sitkiem, albo drobno posiekać.
  • Wszystkie rodzaje mąki, cukier z wanilią i sól wymieszać.
  • Masło utrzeć na pianę, dodać cukier, żółtka - utrzeć na puszystą masę. Do tego po trochu dodawać wymieszaną mąkę, sok z cytryny - na koniec wymieszać z orzechami.
  • Ciasto podzielić na dwie, trzy części uformować wałki o średnicy ok. 6 cm. pomagając sobie folią. Zawinięte w folię włożyć do lodówki do stężenia.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 180º C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wałki kroić na 1 cm. plastry układać na blasze z niedużymi odstępami. Piec do zrumienienia.
SMACZNEGO!



3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wielkim minusem orzechów włoskich jest to, że spora część osób jest na nie uczulona. Ja na szczęście nie mam takich problemów i jak biorę się za przepisy mączne z https://basiazsercem.pl/ to wtedy szukam takich gdzie są orzechy. Nie będę ukrywała, że uwielbiam wszystko co orzechowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale na orzechy włoskie chyba mniej osób jest uczulonych niż na ziemne, czy laskowe. Polecam jeszcze inne - może nawet lepsze https://wkuchnigra.blogspot.com/2017/01/ciasteczka-z-mielonych-orzechow-woskich.html

    OdpowiedzUsuń