6 listopada 2015

Lemon curd


Lemon curd - to gęsty, mocno intensywny w smaku krem cytrynowy. Zaletą jego jest to, że zawiera sporą ilość soku z cytryny, jaja i masło, a nie ma w nim dodatkowego zagęstnika. Po za tym szybko się go robi, a jest doskonały  do wielu ciast i deserów. Bardzo dobrze komponuje się z kruchym ciastem i bezami. Wiele źródeł podaje, że może stać w zamkniętym słoiku, w lodówce 2 tygodnie*. Krem jest powszechnie znany - do niedawna głównie w Anglii - tam też  jest  dostępny jako gotowy produkt w sprzedaży.

SKŁADNIKI: na ok. 400 ml

2 duże jaja
2 duże żółtka
180 ml cukru/170 g
75 g masła - miękkie
2 cytryny - ok. 120 ml soku z cytryny
2 łyżki otartej żółtej warstwy skórki z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
  • Przygotować kąpiel wodną. 
  • Otrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć sok,
WYKONANIE:
  1. Do miski wbić jaja i żółtka, dodać cukier - roztrzepać, najlepiej trzepaczką rózgową. Postawić nad wrzącą wodą - nie przerywając mieszania dodać skórkę, sok z cytryny i masło.
  2. Podgrzewać ciągle mieszając, aż do wyraźnego zgęstnienia kremu (można sprawdzić temperaturę termometrem cukierniczym -gęstnieje w temperaturze ok 75 - 80º C).
  3. Po zgęstnieniu od razu przełożyć do wyparzonego słoika i zamknąć na gorąco odwracając go do góry dnem, albo przełożyć do miseczki, jeśli będziemy od razu go używać.
* Ja od razu po zrobieniu przekładam do wyparzonego wrzątkiem słoika, odwracam wieczkiem do dołu i zamyka się jak inne przetwory. Natomiast nigdzie nie spotkałam się z tym, żeby ktoś  napisał, że zamyka na gorąco - także nie wiem, czy te dwa tygodnie dotyczą zamknięcia na gorąco. Po za tym, po co to ma długo stać. U nie nie wytrzymuje kilku dni.

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz