17 sierpnia 2016

Muffiny limonkowe z cukinią





















Muffiny z cukinią, z dodatkiem soku i skórki z limonki i limonkowym lukrem. Ciężkie, bo wilgotne od cukinii i treściwe - mogą służyć za przekąskę. Lukier odgrywa tutaj dużą rolę, znacznie podnosi  ich smak. Dobry sposób na wykorzystanie nadwyżek cukinii.

SKŁADNIKI: ok 20 sztuk
500 g cukinii

mokre:
175 g masła - rozpuszczone i wystudzone
3 duże jaja
1 i 1/2 szklanki cukru
skórka i sok z 1/2 limonki

suche:
2 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonego anyżu
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

lukier:
150 g cukru pudru
skórka i sok z limonki

PRZYGOTOWANIE:

  • Cukinię zetrzeć na grubej tartce. Położyć na sicie i odcisnąć sok.
  • Mokre składniki wymieszać rózgą - roztrzepać, dodać startą na drobnej tartce skórkę i sok z limonki, dodać odciśniętą cukinię.
  • Wymieszać suche składniki - dodać do mokrych, krótko wymieszać.
WYKONANIE:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 165º C , Nakładać ciasto do foremek na muffiny, wcześniej wyłożone papilotkami (jeśli forma jest z przywieralną powłoką) - silikonowych nie trzeba wykładać.
  2. Piec ok 25 min. Studzić na kratce.
  3. Lukier: do cukru pudru dodać trochę soku z limonki i ucierać. soku dodać tyle żeby nie miał zbyt rzadkiej konsystencji. Dodać cukru pudru jeśli jest za rzadki, albo soku, jeśli jest za gęsty.
  4. Na wystudzone muffiny nakładać po 1 łyżce lukru, posypać wiórkami ze skórki limonki.
SMACZNEGO!



Źródło: Kuchnia + program: Martha piecze 3/13 ( w programie były z pomarańczą)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz