Makaroniki kokosowe z dodatkiem marcepanu - wdzięczne, małe, proste i niekapryśne w wykonaniu jak typowe makaroniki. Dodatek marcepanu pozwala na uzyskanie mniej wiórkowej, bardziej wilgotnej konsystencji i oczywiście bogatszego smaku.
SKŁADNIKI: na ok. 55 sztuk
4 białka
200 g cukru pudru
320 g surowej masy marcepanowej
200 g wiórków kokosowych
otarta skórka z 1/2 cytryny
2 łyżki alkoholu: rum, amaretto*
cukier - do posypania po wierzchu
100 g czekolady
PRZYGOTOWANIE:
- Wiórki kokosowe podsuszyć w piekarniku, w temp. 100°C - nie rumienić. Wystudzić.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia - można pod papier położyć taki ręcznie zrobiony szablon jak zrobiłam przy makaronikach malinowych. Średnica wyciskanych ciastek 4 - 5 cm.
WYKONANIE:
- Białka ubić na sztywno.
- Do marcepanu dodać trochę ubitych białek, mieszać - do uzyskania luźniejszej konsystencji, żeby dało się łatwo wymieszać z białkami.
- Do ubitych białek dodać rozmieszany marcepan i połowę cukru pudru - wymieszać. Następnie dodać wiórki kokosowe, drugą część cukru pudru, alkohol, skórkę cytrynową - wymieszać do uzyskania luźnego ciasta.
- Masę nałożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką, wyciskać bezpośrednio na papier ciastka wielkości orzecha włoskiego. Wierzch każdego obsypać cukrem.
- Piec 15-20 min., do lekkiego zrumienienia - powinny być miękkie w środku, a przypieczone na zewnątrz.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Moczyć każde ciasteczko w czekoladzie - zostawić na kratce do zastygnięcia czekolady.
SMACZNEGO!
Źródło: "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd" Christian Teubner, Annette Wolter - z niewielkimi zmianami. Oryginalny tytuł: Lubeckie makaroniki kokosowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz