22 listopada 2016

Lubeckie makaroniki kokosowo - marcepanowe



Makaroniki kokosowe z dodatkiem marcepanu - wdzięczne, małe, proste i niekapryśne w wykonaniu jak typowe makaroniki. Dodatek marcepanu pozwala na uzyskanie mniej wiórkowej, bardziej wilgotnej konsystencji i oczywiście bogatszego smaku. 

SKŁADNIKI: na ok. 55 sztuk
4 białka
200 g cukru pudru
320 g surowej masy marcepanowej
200 g wiórków kokosowych
otarta skórka z 1/2 cytryny
2 łyżki alkoholu: rum, amaretto*

cukier - do posypania po wierzchu
100 g czekolady

PRZYGOTOWANIE:

  • Wiórki kokosowe podsuszyć w piekarniku, w temp.  100°C - nie rumienić. Wystudzić.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia - można pod papier położyć taki ręcznie zrobiony szablon jak zrobiłam przy makaronikach malinowych. Średnica wyciskanych ciastek 4 - 5 cm.
WYKONANIE:
  1. Białka ubić na sztywno. 
  2. Do marcepanu dodać trochę ubitych białek, mieszać - do uzyskania luźniejszej konsystencji, żeby dało się łatwo wymieszać z białkami. 
  3. Do ubitych białek dodać rozmieszany marcepan i połowę cukru pudru - wymieszać. Następnie dodać wiórki kokosowe, drugą część cukru pudru, alkohol, skórkę cytrynową - wymieszać do uzyskania luźnego ciasta. 
  4. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką, wyciskać bezpośrednio na papier ciastka wielkości orzecha włoskiego. Wierzch każdego obsypać cukrem.
  5. Piec 15-20 min., do lekkiego zrumienienia - powinny być miękkie w środku, a przypieczone na zewnątrz.
  6. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Moczyć każde ciasteczko w czekoladzie - zostawić na kratce do zastygnięcia czekolady.
* W przepisie był rum, ja wolę z amaretto, bardziej pasuje w/g mnie smak migdału niż rumu.
SMACZNEGO!


Źródło: "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd" Christian Teubner, Annette Wolter  - z niewielkimi zmianami. Oryginalny tytuł: Lubeckie makaroniki kokosowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz