30 listopada 2016

Piernik migdałowy

Piernik, z rodzaju pierników lekkich, nie wymagających leżakownia. Jest bardzo dobry od razu, ale jak każdy piernik należy do ciast trwałych. Z dodatkiem mielonych migdałów, skórki pomarańczowej, zdobiony migdałami i kandyzowanymi wiśniami - co nie tylko wpływa na wygląd, ale też wzbogaca jego smak. 

SKŁADNIKI: wielkość 32 x 21

250 g miodu
125 g cukru
1/4 szklanki (ok.60 ml) oleju

350 g mąki
125 g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

2 jaja
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej/cytrynowej - posiekane
olej - do natłuszczenia blachy

do dekoracji:
2 łyżki mleka
kandyzowane wiśnie
migdały - obrane

PRZYGOTOWANIE:

  • Miód, cukier i olej - zagotować, mieszając. Przestudzić.
  • W misce wymieszać mąkę, mielone migdały, proszek, sól, i przyprawy.
  • Do miski z suchymi składnikami dodać jaja i kandyzowane skórki i masę z miodem - zagnieść. W razie potrzeby zwiększyć ilość mąki, lub oleju - gdyby ciasto było za rzadkie, albo za twarde. 
  • Przykryć miskę i odstawić na 1 godzinę w chłodnym miejscu.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 ℃. Blachę natłuścić olejem.
  2. Wyłożyć ciasto na blachę i rozłożyć oprószonymi mąką rękoma, wygładzić powierzchnię.
  3. Wierzch posmarować mlekiem. Ostrym nożykiem zaznaczyć kwadraty  ok. 6 x 6. Każdy kwadrat udekorować migdałami i wiśniami.
  4. Piec ok. 45 min. Wystudzić.
  5. Po wystudzeniu pokroić na kwadraty.
SMACZNEGO!


 
Źródło: "Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd" Christian Teubner, Annette Wolter  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz