20 grudnia 2016

Ciasteczka z Linzu

Austriackie ciasteczka - powszechnie znane i cenione nie tylko w Austrii. Ciasto jest z dodatkiem mielonych migdałów - niezwykle delikatne i kruchutkie. Przybierają różne formy - najczęściej złożone po dwa i przełożone dżemem malinowym, czy truskawkowym. Niektóre posypane grubym cukrem i migdałami. Pomysłów na ich wygląd może być dużo - ładnie i zachęcająco prezentują się na półmisku i rozpływają się w ustach.

SKŁADNIKI: ok. 50 sztuk (ale ilość zależy od wielkości)

ciasto:
350 g mąki
250 g masła
200 g drobnego cukru
100 g obranych migdałów - startych lub zmielonych
1 surowe żółtko
3 ugotowane żółtka (przetarte przez sitko)*
skórka otarta z 1 cytryny

na ciemne ciasto:
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
1/4 łyżeczki kakao

dodatkowo:
1-2 surowe białka
posiekane drobno migdały
cukier gruba rafinada
kakao - do posypania po wierzchu
dżem truskawkowy (może być inny) - zmiksowany blenderem, albo przetarty przez sitko

PRZYGOTOWANIE:
  • Ze składników na ciasto - zagnieść jednolite ciasto - tak jak kruche: posiekać masło z mąką, dodać pozostałe składniki - szybko wyrobić.
  • Do 1/4 ciasta dodać cynamon, goździki i kakao - wyrobić.
  • Zawinąć oddzielnie oba kawałki ciasta w folię i schłodzić w lodówce co najmniej 1 godzinę.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ℃ - blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2.  Ciasto jasne wyłożyć na posypany mąką blat - rozwałkować na ok. 1/2 cm.
  3. Z części ciasta wycinać małe 4 cm. krążki -  połowę z nich posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem i posiekanymi migdałami. Po upieczeniu i wystudzeniu tych ciasteczek - składać po dwa, przekładając dżemem.
  4. Z kolej części ciasta wycinać krążki i krążki z różnymi dziurkami. 
  5. Na krążki z kratką - narysować ołówkiem na spodniej stronie wielkość krążka - układać z wałeczków ciasta bezpośrednio na papierze. 
  6. Z części jasnego ciasta utoczyć wałeczki i zwinąć w precelki - posmarować rozmąconym białkiem, obsypać grubym cukrem.
  7. Z ciemnego ciasta uformować precelki - posmarować rozmąconym białkiem - po upieczeniu oprószyć kakao.
  8. Piec ok. 10 min - do zrumienienia.
*ugotowane żółtka można uzyskać gotując jaja na twardo, ale ja używam innego sposobu: ładnie oddzielone żółtka (nie mogą być rozlane), wkładam łyżką  ostrożnie i bezpośrednio na wrzątek - gotuję na wolnym ogniu ok. 6 min. Po ostudzeniu przecisnąć przez sitko (łatwo to zrobić palcem).

SMACZNEGO!








Źródło: Czasopismo "Burda" 11/91

2 komentarze:

  1. Już wiem jakie ciasteczka będę piekła na święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę zabawy, ale jeden rodzaj ciasta i można wykombinować różne fasony:)

    OdpowiedzUsuń