Austriackie ciasteczka - powszechnie znane i cenione nie tylko w Austrii. Ciasto jest z dodatkiem mielonych migdałów - niezwykle delikatne i kruchutkie. Przybierają różne formy - najczęściej złożone po dwa i przełożone dżemem malinowym, czy truskawkowym. Niektóre posypane grubym cukrem i migdałami. Pomysłów na ich wygląd może być dużo - ładnie i zachęcająco prezentują się na półmisku i rozpływają się w ustach.
SKŁADNIKI: ok. 50 sztuk (ale ilość zależy od wielkości)
ciasto:
350 g mąki
250 g masła
200 g drobnego cukru
100 g obranych migdałów - startych lub zmielonych
1 surowe żółtko
3 ugotowane żółtka (przetarte przez sitko)*
skórka otarta z 1 cytryny
na ciemne ciasto:
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
1/4 łyżeczki kakao
dodatkowo:
1-2 surowe białka
posiekane drobno migdały
cukier gruba rafinada
kakao - do posypania po wierzchu
dżem truskawkowy (może być inny) - zmiksowany blenderem, albo przetarty przez sitko
PRZYGOTOWANIE:
- Ze składników na ciasto - zagnieść jednolite ciasto - tak jak kruche: posiekać masło z mąką, dodać pozostałe składniki - szybko wyrobić.
- Do 1/4 ciasta dodać cynamon, goździki i kakao - wyrobić.
- Zawinąć oddzielnie oba kawałki ciasta w folię i schłodzić w lodówce co najmniej 1 godzinę.
WYKONANIE:
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 ℃ - blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ciasto jasne wyłożyć na posypany mąką blat - rozwałkować na ok. 1/2 cm.
- Z części ciasta wycinać małe 4 cm. krążki - połowę z nich posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem i posiekanymi migdałami. Po upieczeniu i wystudzeniu tych ciasteczek - składać po dwa, przekładając dżemem.
- Z kolej części ciasta wycinać krążki i krążki z różnymi dziurkami.
- Na krążki z kratką - narysować ołówkiem na spodniej stronie wielkość krążka - układać z wałeczków ciasta bezpośrednio na papierze.
- Z części jasnego ciasta utoczyć wałeczki i zwinąć w precelki - posmarować rozmąconym białkiem, obsypać grubym cukrem.
- Z ciemnego ciasta uformować precelki - posmarować rozmąconym białkiem - po upieczeniu oprószyć kakao.
- Piec ok. 10 min - do zrumienienia.
*ugotowane żółtka można uzyskać gotując jaja na twardo, ale ja używam innego sposobu: ładnie oddzielone żółtka (nie mogą być rozlane), wkładam łyżką ostrożnie i bezpośrednio na wrzątek - gotuję na wolnym ogniu ok. 6 min. Po ostudzeniu przecisnąć przez sitko (łatwo to zrobić palcem).
SMACZNEGO!
Źródło: Czasopismo "Burda" 11/91
Już wiem jakie ciasteczka będę piekła na święta.
OdpowiedzUsuńTrochę zabawy, ale jeden rodzaj ciasta i można wykombinować różne fasony:)
OdpowiedzUsuń