20 stycznia 2017

Ciasteczka z mielonych orzechów włoskich


Ciasteczka orzechowe - super kruche, super pachnące i zdrowsze od tych, które mają w swoim składzie samą mąkę pszenną. Pyszne i proste do zrobienia!

SKŁADNIKI:
300 g mąki
200 g masła - zimne
120 g cukru pudru
cukier waniliowy
120 g orzechów włoskich - podprażonych
1 żółtko
30 ml lodowatej wody/mleka

PRZYGOTOWANIE:
  • Orzechy włoskie - dobrze jest zostawić po obraniu w rozgrzanym do 180℃ i wyłączonym piekarniku*. Orzechy zemleć w młynku do orzechów lub krótko, pulsacyjnie (żeby nie wytrącił się olej) w malakserze.
  • Na mąkę wyłożyć masło - posiekać nożem na drobno, mieszając jednocześnie z mąką. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, orzechy włoskie - wymieszać jeszcze wszystko nożem. Dodać żółtko, lodowatą wodę lub mleko - krótko zagnieść rękoma. Jeśli trudno jest zlepić dodać jeszcze trochę płynu - ale nie dużo. Na początku trudno jest zlepić, ale w miarę ugniatania uda się. Zagnieść tylko do zlepienia. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - można zostawić do następnego dnia.
WYKONANIE:
  1. Piekarnik nagrzać do temperatury ok. 190 - 200℃. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto wyjąć z lodówki - podsypać mąką, rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Wykrajać dowolną foremką, lub  ciąć nożem, np. prostokąty ok. 2 x 6 cm.
  3. Piec do zrumienienia - wystarczy jak zarumienią się brzegi.
*ja często tak robię po obraniu większej partii orzechów, szczególnie takich, które leżały po zebraniu kilka miesięcy - lubią się w nich zagnieździć mole spożywcze i mimo przebrania można coś przeoczyć. Podprażenie wydobędzie z nich aromat, podsuszy - żeby nie stęchły i zniszczy ew. nieproszonych gości. Takie orzechy przechowuję w słoju, owinięte lnianą ściereczką. 

SMACZNEGO!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz